Jubilarni Oktobarac počinje u nedelju, a kao uvod održan performans sa 200 učesnika

oktobarski salon
Performans "Obrok", foto: Tijana Janković-Jevrić

Tri programske linije, prema zamisli tri međunarodna kustoska tima, biće održane uz slogan “Šta ostaje? / What’s left?

Jubilarni, 60. Oktobarski salon, posvećen vizuelnim umetnostima,  počinje u nedelju, 20. oktobra, na Dan oslobođenja Beograda, i to na desetak različitih lokacija u gradu već od 13 časova, dok će svečano otvaranje biti upriličeno nešto kasnije, od 18 časova u Muzeju afričke umetnosti, uz poseban program u još par prostora. Umetnički sadržaj ovogodišnjeg izdanja Oktobarca čine tri različita kustoska koncepta, koja su nazvana: “Trag”, “Estetika susreta” i “Nada je disciplina”. Uvod u sve što nam predstoji bio je performans “Obrok”, koji je privukao pažnju prolaznika u centru grada, prošlog petka.

Sta ostaje Whats left Slavimir Stojanovic Futro
Vizual za 60. Oktobarski salon radio je Slavimir Stojanović Futro

Uoči otvaranja, kao uvod u predstojeću manifestaciju, performas sa 200 ljudi

Uoči otvaranja, u petak 18. oktobra, kao uvod u Salon održana je ne samo konferencija za novinare, kao što je uglavnom i običaj, već i  performans “7×70 – Obrok”, čiji su autori umetnički par Lusi i Horhe Orta, na platou ispred Kulturnog centra Beograda. Pored organizatora i učesnika Oktobarca, u javnom prostoru obedovale su i razgovarale o kulturi i zvanice iz sveta umetnosti, kulture, politike i medija, i to kao gosti za trpezom sa 200 mesta.

oktobarski salon
Performans “Obrok”, foto: Tijana Janković-Jevrić

Svako od prisutnih, kao suvenir, poneo je maramicu na kojoj je ispisan slogan manifestacije “Šta ostaje”, a koju su pripremile NEpraktične žene.

oktobarski salon
Performans “Obrok”, foto: Tijana Janković-Jevrić
Lusi Orta (Velika Britanija, 1966) i Horhe Orta (Argentina, 1953) zajedno, u oblasti vizuelnih umetnosti, koja obuhvata različite medije uključujući crtež, skulpturu i performans, realizuju značajna umetnička dela koja se bave ključnim društvenim i ekološkim izazovima. Njihov performans “7x70 – Obrok” izvođen je širom sveta, a beogradsko izdanje predstavlja i njegovo 47. izvođenje.

Neka od pitanja, koja su bila tema razgovora, i kao takva štampana na stoljnacima, koji su prekrivali stolove postavljene za priliku ovog nesvakidašnjeg, umetničkog ručka, bila su: Kako možemo da više vrednujemo uloge kulturnih radnika i umetnika?, Kako kultura može da utiče na projekte komercijalnog preuređenja?, Kako da uspostavimo zakonodavni okvir koji bi omogućio da umetnici privremeno koriste napuštene, nekorišćene ili zanemarene prostore?, kao i mnoga druga.

oktobarski salon
Performans “Obrok”, foto: Tijana Janković-Jevrić

Ovaj događaj je bio deo kustoske koncepcije Salona – jedne od tri, koliko ih ima ove godine, pod nazivom “Trag”, a čiji autori su Lorenco Balbi i Dobrila Denegri. Inače, tri kustoska tima, tri različita konceptra Oktobarskog salona, čine strani i domaći autori u zajedničkoj saradnji.

U skladu s pitanjima koja su postavljena već pred sam početak manifastacije na uvodnom performansu “Obroku”, tokom narednih dana, građani će moći da vide i bilborde koji pitaju, takođe, „Gde su naši prostori za rad?“, a delo su autorke Nine Ivanović. Na njima su prikazane zgrade BIGZ i Jugošped, prostori čija prenamena znači odlazak umetnika iz njih. Tim povodom, umetnici će organizovati participativni performans kojim će još jednom skrenuti pažnju na ovu temu, 23. oktobra na Cvetnom trgu.

Poseban program  na dan otvaranja – performans, lutkarska predstava i vođenje kroz izložbu

Manifestacija će trajati do 1. decembra, a njeno otvaranje u nedelju, 20. oktobra obeležiće, pored svečane ceremonije u Muzeju afričke umetnosti, kada će biti izveden performans u performansu “Birokrata u delovanju”, kubanskog autora Adrijana Melis Sosa, u kojem učestvuje slovenačka umetnica Đejmi Hadrović, i lutkarska predstava  peruanke Daniele Ortiz, koja prikazuje pogled na svet i život umetnosti s kritičkim odnosom prema imperativima liberalnog kapitalizma, od 13 časova u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić.

Zatim, od 16 časova biće organizovano stručno vođenje kroz izložbu u Salonu Muzeja grada Beograda, gde će s publikom razgovarati kustosi Matju Lelijevr i Maja Kolarić, dvojac autorskog tima konceptualne linije Okrobarca, pod nazivom “Estetika susreta”.

Da napomenemo, od nedelje u 13 časova sve izložbe će biti otvorene za posetioce. Publika će moći da vidi radove oko četrdeset umetnika, uz besplatan ulaz tokom celog trajanja festivala na lokacijama:

  • Galerije Kulturnog centra Beograda,  
  • Paviljon na Cvetnom trgu,
  • Galerija FLU,
  • bivši klub Akademija,
  • Galerija ULUS,
  • Galerija SULUJ,
  • Salon Muzeja grada Beograda,
  • Muzej afričke umetnosti,
  • izlozi Francuskog instituta i javni prostori u gradu.

Kompletan program pogledajte na linku OVDE. Svake subote od 13 časova biće organizovano vođenje kroz izložbu u Kulturnom centru Beograda, Salonu Muzeja grada Beograda i Muzeju afričke umetnosti.

oktobarski salon
Konferencija na kojoj je predstavljen program, DKC, foto: Tijana Janković-Jevrić

Koncept 60. Oktobarskog salona osmislila su tri međunarodna kustoska tima, a svaki od njih zadužen je za jednu od tri programske linije, a to su:

“Trag”

Kustosi Italijan Lorenco Balbi, umetnički direktor ART CITY Bologna i Dobrila Denegri, istoričarka umetnosti koja živi i radi u Italiji i Srbiji

Zasniva se na želji da se kreira mogući novi model za naredno izdanje Oktobarskog salona, gde će “trag” ostati da živi i funkcioniše čak i nakon dva meseca, koliko izložba zvanično traje. Provokacija na kojoj se zasniva ovaj koncept jeste da se zajedničkim snagama potvrde i osvoje prostori za umetnost i da se oni stavi na raspolaganje umetnicima i lokalnoj beogradskoj zajednici.

“Nada je disciplina”

Autorski tim čine: Lina Džuverović, kustoskinja i naučna radnica jugoslovensko-sudanskog porekla iz Londona, Ana Knežević, kustoskinja u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu i Emilia Epštajn, u Izvršnom odboru IKOM – Srbija (dizajn: Rafaela Dražić)

Uspostavlja nadu kao centralni motiv izložbe. Kako bi se ime koncepta pretočilo u praksu, on uključuje aktiviste i samonikle građanske inicijative iz različitih era i sa različitih podneblja, te u prvi plan stavlja umetnost kao vezivno tkivo u stvaranju solidarnih i međusobno podržavajućih mreža.

“Estetika susreta”

Autori su Francuz Matju Lelievr, kustos u Muzeju savremene umetnosti u Lionu, i Maja Kolarić, direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu


Istražuje širok dijapazon tema i aktivnosti, uz angažovanje nekoliko parova umetnika koji se možda ni ne poznaju, ali će zahvaljujući Oktobarskom salonu biti pozvani da svoje umetničke prakse stave u međusobni dijalog kako bi se stvorili novi prostori i nove vizije za umetnost.

U Beogradu ovom prilikom gostuje i Alfredo Har, slikar, umetnik i arhitekta, koji je realizovao preko sedamdest javnih intervencija širom sveta, a koji će u DKC-u održati javno predavanje “Stvari se raspadaju”.

Tokom više od mesec dana trajanja 60. Oktobarskog salona, od 20. oktobra do 1. decembra, odvijaće se brojni programi u različitim formatima: čitanja, razgovori, diskusije, radionice, performansi i predavanja. Radionice za decu održavaće se u Dvorani Kulturnog centra Beograda i u Muzeju afričke umetnosti (tek od nedelje, 27. oktobra), a roditelji mogu da popune prijave na vreme.

Foto: Tijana Janković-Jevrić // Miss Stills Photography