BJF 2024, foto Tijana Janković-Jevrić (Miss Stills Photography)
BJF 2024, foto Tijana Janković-Jevrić (Miss Stills Photography)

Četiri decenije Beogradski džez festival proslavlja uz velika imena svetske i domaće džez scene

Otvaranje i zatvaranje festivala u MTS Dvorani, svi ostali koncerti tradicionalno u DOB-u

Ovogodišnji, četrdeseti po redu, Beogradski džez festival otvoriće dva koncerta 24. oktobra u MTS Dvorani, kada će prvi nastupati Big Band RTS s uvaženim dirigentom, pijanistom i aranžerom Alanom Brodbentom, a zatim i vodeća svetska džez pevačica Sesil Meklorin Salvant. Slavljenički program, kojeg čine kako aktuelni džezeri svetske i domaće scene tako i osvrt na muziku nekadašnjih učesnika, planetarno poznatih džez imena, obeležiće ujedno i još jedan važan jubilej a to je 60. rođendan svog osnivača, Doma omladine Beograda.

Post BJF40

Tim povodom održana je i konferencija za medije na kojoj su učestvovali: direktor Doma omladine Beograda Andrija Bojanić, predsednik Odbora Beogradskog Džez festivala Jovan Maljkovoć, umetnički direktor Beogradskog džez festivala Vojislav Pantić i rukovodilac Odeljenja za promociju delatnosti DOB-a Milica Ševarlić.

„Kao i prethodnih, i ove godine će Beogradski džez festival predstaviti reprezentativan program, namenjen  širokoj publici,“ rekao je direktor Doma omladine Beograda Andrija Bojanić, dodajući da će i na ovom izdanju biti prisutni eminentni novinari i kritičari, koji osim toga što prenose svoje utiske o muzici, oni to čine i kada je u pitanju grad Beograd. Takođe, zahvalio se i prisutnim domaćim predstavnicima medija, uz poziv da prisustvuju predstojećim koncertima.

Miss Stills Photography 6X1A4308
Direktor Doma omladine Beograda Andrija Bojanić, foto: Tijana Janković-Jevrić

Džez nasleđe – čak 10 koncerata posvećeno muzičarima koji su obeležili festival

Kao što i sam slogan „Džez nasleđe“ sugeriše, na jubilarnom, četrdesetom džez fesivalu imaćemo priliku da uživamo u muzici izvođača koji su obeležili kako same početke tako i čitave decenija trajanja ove značajne muzičke manifestacije, koja se održava do 28. oktobra u Domu omladine Beograda, ali i u MTS Dvorani (četiri koncerta) takođe. Već prve večeri prisetićemo se kompozicija Majlsa Dejvisa, Telonijusa Monka i Čarlija Hejdena, kao i dela inspirisanih Njuportom i nasleđem Dizija Gilespija, u originalnim aranžmanima dirigenta Brodbenta, a u zivođenju Big Bend-a RTS-a, na koncertu „From Newport to Belgrade“.

„Ako je prvi festival otvorio Bil Kelington 31. oktobra 1971. godine, a zatvorio Majls Dejvis, onda se postavlja pitanja šta od tog svog velikog džeza u svetu da vidimo u Beogradu a da bude dostojno tog prvog izdanja. Tako ove godine, imamo premijeru za Beograđane, koncert otvaranja svetske zvezde Sesil Meklorin Salvant, koja je ono što su nekada davno bile Bili Holidej i Sara Vaguan. Ipak, teško je nju uporediti s nekom divom iz prošlosti a opet su sve te dive u njoj,“izjavio je umetnički direktor Beogradskog džez festivala Vojislav Pantić.

Miss Stills Photography 6X1A4320
Umetnički direktor Beogradskog džez festivala Vojislav Pantić, foto: Tijana Janković-Jevrić
Sesil Meklorin Salvant (Majami, 1989) odrasla u mešovitom braku (otac Haićanin, majka Francuskinja) na severnoameričkom tlu i od detinjstva je primala različite uticaje, koji se reflektuju u njenom repertoaru i izrazu. Učila je klavir od pete godine, te klasično školovala glas na Univerzitetu u Majamiju. U njenom repertoaru organski se spajaju vodvilj, bluz, teatar, džez, barok, pop-rok i folklor.
Cecile McLorin Salvant photo by Karolis Kaminskas
Cécile McLorin Salvant, photo by Karolis Kaminskas

Naime, od 12 koncerata čak 10 će biti posvećeno muzičarima koji su obeležili ovaj festival, kao što su to: Džejson Moran, Anat Coen, Đanluka Petrela, Rudreš Mahantapa, Emil Parizijen, Kompost 3, Rodrigo Amado, Kris Dejvis, Danijel Erdman i Teo Sekaldi, dok će pred Beogradskom publikom po prvi put  nastupati Džejms Karter i mladi brazilski sastav Quartabe, i dugoočekivani američki džez gitarista Bil Frizel, koji će zajedno sa Buena Vista All Starsom (glavni pevač je Ibrahim Ferer mlađi) zatvoriti festival.

Srpske džez ikone, ali i mlade nade

Najbolji srpski džezeri mlađe i srednje generacije, u saradnji sa Katedrom za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti, ansambla „Serbian All Stars“ prirediće sećanje na srpske džez ikone.

Po 10. put će se održati i Serbian Showcase, predstavljajući najbolje od mladih snaga.

Poseban deo programa, koji je posvećen stručnoj javnosti, a u okviru kog će biti zastupljeni bendovi koji su ranije nastupali, biće održan u Studiju 6 Radio Beograda, pod nazivom „The Best of Serbian Showcase“, u saradnji sa Serbia Creates.

Dom omladine, mesto gde je počelo sve

Predsednik Odbora Beogradskog Džez festivala Jovan Maljkovoć je rekao da se okupili na mestu gde je sve počelo, gde se nalazio čuveni mali džez klub.

Miss Stills Photography 6X1A4310
Predsednik Odbora Beogradskog Džez festivala Jovan Maljkovoć, foto: Tijana Janković-Jevrić

„Da nije bilo njega, ne bi bilo ni Beogradskog džez festivala. U tom malom džez klubu svirali su Miša Blam i Miša Krestić, i mnogi drugi. Svi ti ljudi si veoma važni za srpski džez i njegovu slavu“, izjavio je džez saksofonista Maljoković skenuvši pažnju prisutnim novinarima da je tu i novinar Raša Petrović (Radio Beograd 202), takođe nekad mlad muzičar, koji je promovisao ovu vrstu muzike u svojoj radio-emisiji Sav taj džez.

Miss Stills Photography 6X1A4323
Novinar Raša Petrović

„Imaćemo nekoliko dana fantastične džez muzike“, zaključio je džezer.

40. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL 2024. PROGRAM:

24. 10. 2024.

MTS dvorana

19.00 Big Band RTS (Srbija) & Alan Broadbent (Novi Zeland): From Newport to Belgrade 

21.00 Cécile McLorin Salvant (SAD/Japan)

25. 10. 2024.

Dom omladine Beograda // Velika sala

19.00 Anat Cohen Quartetinho (Izrael/SAD/Brazil)

21.00 Gianluca Petrella Cosmic Renaissance (Italija)

Dom omladine Beograda // Amerikana

22.30 Émile Parisien Quartet: Let Them Cook (Francuska)

24.00 Quartabê (Brazil)

26. 10. 2024.

Dom omladine Beograda // Velika sala

19.00 Serbian All Stars: Past, Present and Future (Srbija)

21.00 James Carter Quintet: Lookin’ at Lock – Tribute to Eddie Lockjaw Davis (SAD)

Dom omladine Beograda // Amerikana

22.30 Kompost 3 (Austrija)

24.00 Daniel Erdmann’s Velvet Revolution (Nemačka / Francuska / Velika Britanija)

27. 10. 2024.

Dom omladine Beograda // Velika sala

19.00 Jason Moran solo: Ellingtonia (SAD)

21.00 Rudresh Mahanthappa Hero Trio (SAD)

Dom omladine Beograda // Amerikana

22.30 Kris Davis Diatom Ribbons (SAD/Haiti)

24.00 Rodrigo Amado: The Attic (Portugalija/Holandija)

28. 10. 2024.

MTS Dvorana

19.00 Bill Frisell Four (SAD)

21.00 Buena Vista All Stars: UNA NOCHE EN LA HABANA (Kuba)