Serija Hotel naslovna
Serija Hotel, foto: PROMO, Petar Sapi

Hiperprodukcija se stišava: Šta nas sve očekuje od novih domaćih TV serija do kraja 2024. i u 2025. godini

Čitava epska hiperprodukcija domaćeg serijskog igranog programa koja je počela 2018. godine, od nove sezone kao da polako jenjava i stišava se u svom obimu. Neke serije se nastavljaju, druge se završavaju bez mogućnosti produžetka, i kao da sve manje imamo novih TV priča u realizaciji.

Jedini festival TV drama i serija FEDIS u Domu omladine ove godine je izdvojio u selekciji 14 srpskih i regionalnih serija za nagrade, tako da se od kvantiteta može izdvojiti neki kvalitet.  

Previous
Next

Sledeće serije su bile u konkurenciji FEDIS-a:

  • Poseta
  • Tunel
  • 12 reči (2. sezona)
  • Šutnja (2. sezona)
  • Znam kako dišeš
  • Toma  (izvedeno iz filma, u režiji Dragana Bjelogrlića)
  • V efekat
  • Vazdušni most  (izvedeno iz filma „Heroji Halijarda“ Radoša Bajića)
  • Poziv
  • Koža
  • Vreme smrti
  • Deca zla
  • Azbuka naših života (2. sezona)
  • Trag divljači (izvedeno iz filma Nenada Pavlovića)

Zaista je veliki broj dramskih umetnika koji će se takmičiti za nagrade

Za glavnu mušku ulogu se takmiče:

Nikola Pejaković Kolja („Koža“), Radovan Raša Vujović („Deca zla“), Milan Marić („Toma“), dok su za glavnu žensku rolu u konkurenciji – Mirjana Joković („Poziv“), „Tamara Dragičević („Toma“), Milica Janevski („Deca zla“, „V efekat“, „Koža“), Jasna Đuričić („Znam kako dišeš“).

Za epizodnu mušku rolu „bore se“:

Jovo Maksić („Koža“), Denis Murić („Toma“), Sergej Trifunović („Tunel“), Nikola Kojo („Deca zla“), a za žensku epizodu – Anica Dobra („Deca zla“), Ana Franić („Poziv“), Nataša Ninković („Koža“) i Paulina Manov („Toma“).

Kategorija „Glumačko otkriće“ predstavlja velike mlade talente:

Lazar Dragojević („Znam kako dišeš“), Tamara Šustić („Tunel“) – poznata iz serije „Preživeti u Beogradu“, Jelena Mur („Pevačica“, „Azbuka naših života“ – druga sezona, „Vazdušni most“) i Stefan Vukić („Poseta“) – poznat iz serije „Kljun“.

To je dakle godina ili sezona za nama, a da sada malo istražimo šta nas sve čeka u narednom periodu, što je jasno koliko se obim produkcije prilično smanjio.
Znali smo da će se ovo desiti kad tad, jer je to ogroman balon koji je morao da se lagano ispumpava, ali ima još toga da se isprati.

Oproštaj: kraj serija

„Močvara“, „Kalkanski krugovi“, „Dug moru“ trilogija „Meso“ – „Kosti“ – „Koža“

Nakon prolećne premijere na kablovskom Telekom kanalu Superstar, treća i ujedno i finalna TV serija „Kalkanski krugovi“ se sada prikazuje i na RTS1.

Ruku na srce, u pitanju je serija koja je zavredila pažnju samo u prvoj sezoni, i to ne do kraja, tako da je forsiranje ostalih sezona bilo čisto zbog tržišta.

Reditelji Gordan Matić i Milan Karadžić su postavili serijal sa više žanrovskih odrednica, od porodične drame u ruralnom miljenu, krimi priče, tankog trilera, misterije sa onostranim, i pošteno je bilo završiti je u prvoj sezoni.

Ipak, scenario se dalje razvijao u raznim dramaturškim rukavcima, pritokama, prečicama, ali se nije stvorilo plodno tlo na nivou priče, već se želja za hiper proizvodnjom epizoda kao na pokretnoj traci, stvorila papazjanija ukupno od 30 epizoda koja je imala potencijala da zasija snažnijim rešenjima.

Ovako je projekat „Kalkanski krugovi“ ostao na nivou jedne lepo uslikane konfekcije, i glumački se izdvaja samo i samo nikada prežaljeni Žarko Laušević. Svojom pojavom on ih je sve „pojeo“ za doručak i užinu, iako istina je toliko kvalitetnih umetnika u njima proveo tri sezone (Vojin Ćetković, Ivana Zečević, Nataša Ninković, Nina Janković, Vesna Čipčić/Ljiljana Stjepanović, Igor Đorđević, Marko Gvero, Nela Mihailović, Paulina Manov, Nebojša Dugalić, Nemanja Oliverić).

Ipak, i sam lik Lauševića kao da se iscrpeo u prvoj sezoni i dostigao svoj maksimum, tako da je dalje jedino bilo zadovoljstvo gledti i uživati u glumi Lauša, a ne toliko u (ne)razvoju njegovog lika.

Tako da se brzinski i bez mnogo pompe opraštamo od „Kalkanskih krugova“, te se isto tako nadamo da je konačno sa trećim ciklusom „Tajne vinove loze“ stavljena tačka na tu domaću telenovelu bez mnogo smisla i motivacije da postoji, osim da zabavi gledalište, iliti šire narodne mase. Opet, serije naše nisu rijaliti programi, da se ide samo na gledanost.

Proteklog vikenda produkcija „Firefly“, koja potpisuje i „Kalkanske krugove“, oprostila se i od triler serije „Močvara“ kreativnog tandema – Milena Marković (scenarista) i Olega Novkovića (reditelj). Na društvenim mrežama su se toliko na sva zvona opraštali od serije i gledaocima sugerisali da obavezno gledaju, jer je treća sezona ujedno i kraj serije.

Malo je čudno da neko unapred pre samog emitovanja serije odlučuje da je gotovo, a da ne sačeka prvo izveštaje rejtinga, jer ako je bilo uspešno, može se nastaviti.

Prva sezona nije mnogo obećavala, osim što je istakla hrvatskog umetnika Gorana Bogdana kao glavnog glumca u domaćoj seriji, ali nije privuklla dovoljan broj obožavaoca da bi se sada nastavljalo unedogled.

Druga sezona je promenila lokaciju, sa Beograda smo se preselili u Vojvodinu, te je uvođenje novih bizarnih likova i glumačkih pojačanja (Miloš Timotijević, Dragan Mićanović, Marko Janketić, Sonja Kolačarić, Nenad Stojmenović), postala nešto ozbiljnija.

Ipak, nedovoljno da bi se treća sezona dalje razvijala u priču bez prestanka.

Tako je „Močvara“ naglo dobila svoj epilog, u trećem serijalu, gde je glavni junak policajac sada na ivici zakona kao bivši predstavnik reda i zakona, a priču je glumački definitivno obeležila Jelisaveta Teodosić Orašanin u izdanju kakvo nam do sada nije priredila.

Slična sudbina je zadesila i „Dug moru“, izvorno u režiji Gorana Gajića („Vratiće se rode“), sigurno jedan od najzahtevnijih i najzanimljivijih projekata koji su nam se desili u ovoj nezaustavljivoj hiper produkciji igranog sadržaja.

I takva je bila (isključivo) uglavnom prva sezona: prepuna mistike, trilera, teške drame, tragedije, šok preokreta. Ali, nekako se izgubila na tome, prva sezona je donela jednu vrstu neverovatne patnje, teskobe, iz koje nema nazad sa glavnim likovima.

Međutim, umesto da završe na prvoj ili eventualno drugoj sezoni, autori serije „Dug moru“ su forsirali dalje priču unedogled, tako da se kvalitet postepeno gubio, i pored velikog truda više scenarista, novih reditelja (Gorčin Stojanović, glumac Leon Lučev) i odabrane glumačke ekipe na nivou (Dragan Mićanović, Miodrag Miki Krstović, Vesna Trivalić, Bojana Maljević, Nada Šargin, u prvoj sezoni je briljirao Sergej Trifunović).

Ove godine je definitivno odsvirana„labudova pesma“ za „Dug moru“ u 4. sezoni, kada je rešeno da se stavi tačka na taj nemušti spoj misterije, melodrame, paranormalnog.

Ista produkcija „Monte Royal Pictures“ Bojane Maljević uz podršku “Telekoma Srbija”, ne miruje, jer se upustila u nastavak mini serije „Kalup“ (2020), četiri godine posle premijere, a inače je zasnovana na istinitim pričama iz afere “nestale bebe”.

Ono što nas očekuje jesu čak dve nove sezone ili posebne serije „Smola“ i „Škripac“, koje govore o različitim aktuelnim društvenim i socijalnim problemima.  Priče koje se bave teškim i velikim temama od javnog značaja nastale su u režiji i po scenariju Slobodana Bobana Skerlića, koji se u ovoj eri serijske produkcije istakao sa tri sezone kriminalne tematike „Klan“ (24 epizode).

Takođe, završena je i najavljena trilogija scenariste i glumca Nikole Pejakovića Kolje, te je poslednje poglavlje „Koža“ emitovano ove godine, što je zaokružilo sumornu svakodnevicu Banja Luke u vidu jedne socijalne krimi drame, započete u serijama „Meso“ (2016) i „Kosti“ (2020), te na svake četiri godine, urađena je nova TV priča od osam do deset epizoda.

Bila je to vrlo brutalna i oštra serija, očigledno se dopala stručnoj javnosti i kritici, istina nije baš za svakoga, ali dovoljno da pomeri neke ustalasane duhove medijske sfere.
Iako ima potencijala da se realizuju neke nove sudbine iz miljea žitelja Banja Luke, serijal je tom trilogijom definitivno završen.

Nove gotove serije

„Krunska 11“, „Ringišpil“

Na kanalu Superstar kreću dve nove serije „Krunska 11“ i „Ringišpil“, kao osveženje da publika može pratiti neke nove junake, a ne nastavke avantura starih TV priča.

Tako se gledaoci upoznaju svakog radnog dana kada dođu u goste u ulici „Krunska 11“ u režiji Miroslava Lekića, Dejana Zečevića i Koste Đorđevića, neka vrsta sitkoma u čak 45 epizoda, koji se odvija dobrim delom u zgradi sa navedenom adresom.  

Likovi kao stanari te zgrade su u raznim kompleksnim odnosima, kao ljubav u doba korone, a njih tumače – Danica Radulović, Miloš Đorđević, Zoran Cvijanović, Milica Tomašević, Aleksandar Radojičić, u produkciji kuće „Zillion Film“ Lazara Ristovskog.

Druga nova serija iz svega osam epitzoda jeste „Ringišpil“ prema istoimenom (bestseler) romanu Jelene Bačić Alimpić, u produkciji reditelja Predraga Gage Antonijevića.

Mirne duše ne znamo šta od ovog serijala možemo da očekujemo, ili da ništa ne očekujemo, te se i ne možemo (neprijatno) iznenaditi. Glumački bi trebalo da spase najviše Igor Đorđević, nadamo se, tako da čekamo emitovanje na Superstaru.

Dve serije nastavljaju svoje snimanje nepreglednog broja epizoda, i nije najjasnije kojoj se više ciljnoj grupi obraćaju, ali iz sezone u sezonu emitovanje ne prestaje: prva je predugačka i teško svarljiva telenovela „Igra sudbine“ sa više od 1000 epizoda, a druga je sitkom „Aviondžije“, koji je premašio 100 nastavaka i juriša neumorno ka svojoj publici.

Epohe

Neke serije su gotove i čekaju se, druge se još snimaju

Veoma je popularan podžanr epoha kod nas, na filmu i TV serijama, kao da autori – scenaristi, reditelji, producenti više žele da se okreću temama iz prošlosti, a ne toliko da analiziraju savremene priče.

Tako je Dragan Bjelogrlić, što kao glumac ili reditelj-producent-scenarista realizovao projekte u vidu filma i serije –  „Montevideo, Bog te video“, „Senke nad Balkanom“, „Nečista krv: Greh predaka“ „Toma“, Trag divljači“, kao i uspešan film „Čuvari formule“.

SENKE NAD BALKANOM 3

Bjelogrlić je najavio da će ipak snimati i treću, završnu sezonu TV serijala „Senke nad Balkanom“, te će okupiti sve važne likove u poslednji (krstaški) pohod. Tako će junaci ili antijunaci (Dragan Bjelogrlić, Andrija Kuzmanović, Nenad Jezdić, Goran Bogdan, Jovana Stojiljković) imati nove izazove, a pridružuje im se i Josip Broz Tito (Miloš Biković). Snimanje bi trebalo uskoro da krene, do kraja ove godine.

Poslednjih godina na malom i velikom ekranu su bili zapaženi i – „Vazdušni most“ – mini serija prema filmu „Heroji Halijarda“ Radoša Bajića, film i serija „Bilo jednom u Srbiji“ Petra Ristovskog, „Koreni“, „Vreme zla“, prema romanima Dobrice Ćosića, u režiji Ivana Živkovića, u produkciji „Eye to Eye“ Gorana Šušljika.

VREME SMRTI (sezona 2)

Isti tandem autora potpisuju i seriju „Vreme smrti“, iz dve sezone, ukupno 30 epizoda, prema četiri toma romana Dobrice Ćosića. Prvih 15 nastavaka je već prikazano, u produkciji United Media, na TV Nova, i nije imao toliko sjajan prijem koliko se očekivalo.  

Glumački je jedino dominirao Žarko Laušević, kao vojvoda Živojin Mišić, a uz njega su i Dragan Mićanović, Vojislav Voja Brajović, Slavko Štimac, Milan Marić, Nina Janković, i na desetine drugih glumaca.

Druga sezona je završena u cugu kada i prva, jer je snimanje 30 epizoda trajalo oko 14 meseci, te narednih 15 epizoda bi trebalo da se emituju do kraja 2024. godine.

NOBELOVAC

Uveliko se emituje mini-serija „Nobelovac“ na RTS1, autorski projekat glumca i producenta Tihomira Tike Stanić, koji potpisuje ko-režiju sa Borišom Simovićem.
Reč je o našem jedinom Nobelovcu – književniku Ivi Andriću, te je idealan za tumačenje njegovog lika i dela upravo Tika Stanić, jer em što fizički liči na njega, em što ga je već igrao kratko i duže u nekim projektima (filmovi – „Lajanje na zvezde“, „Žućko – Priča o Radivoju Koraću“, TV film – „Proleće na poslednjem jezeru“).

Serija od osam epizoda prati život Ive Andrića tokom nekoliko meseci u jesen i zimu 1961. godine, od trenutka kada je saznao da je dobio Nobelovu nagradu do povratka sa ceremonije dodele, preko Švajcarske, u Beograd.

Osim Stanića, u seriji igraju još – Bojana Zečević, Branka Petrić, Bojan Žirović, Nebojša Milovanović, Jovo Maksić, Branka Šelić, Svetozar Cvetković, Slobodan Beštić …

ŠTO SE BORE MISLI MOJE & SUMPOR

Naš kandidat za Oskara od prošle godine film „Što se bore misli moje“ Milorada Milinkovića, nije postigao očekivani uspeh, ni blizu. Istorijska priča o užasnom atentatu na Kneza Mihaila Obrenovića u Košutnjaku nije oduševila ni kritiku ni publiku, i problem je bio što je projekat izvorno zamišljen kao TV serija, tako snimana, da bi se onda „prekomponovao“ za film. I pored odličnih glumaca (Dragan Mićanović, Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić), ostvarenje nije naišlo na odobravanje.

Onda se kao popravni ispit očekuje upravo serija „Što se bore misli moje“ iz planiranih šest epizoda. Osim toga, reditelj i scenarista Milinković je snimio i istorijsku seriju „Sumpor“, koja se oslanja upravo na ovaj period, te i dalje obrađuje taj okvir brutalnog atentata na knjaza. Tu će svoje uloge ponoviti Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, i drugi, serija je snimljena, i premijer se očekuje krajem 2024. ili početkom 2025.

KONSTANTINOVO RASKRŠĆE

konstantinovo raskrsce prosireno i ilustrovano jubilarno izdanje dejan stojiljkovic v

Ranije se dugo pričalo i najavljivalo snimanje TV serije „Konstantinovo raskršće“ prema epskom istorijskom romanu Dejana Stojiljkovića, u produkciji kuća „Firefly“ i „Telekom Srbija“, ali kada je počela realizacija, odjednom se o tom serijalu uopšte ni ne govori.

Znamo da je serija ušla u fazu produkcije, snima se, ali kada će sve biti gotovo i krenuti u emitovanje, još uvek se ne zna.

DJECA KOZARE

lordan 3912

Ratna drama „Djeca Kozare: Zlatni rez 42“ legendarnog reditelja i scenariste Lordana Zafranovića nakon dugog niza godina odlaganja, konačno snimanja, od 2021. se prolongiralo, te se očekuje da će u 2025. biti prikazan, prvenstveno kao film.

Onda je planirana i TV serija od šest jednočasovnih epizoda, o stradanju dece u logoru straha i smrti Jasenovac, što je opsesija Zafranovića decenijama u svojim igranim i dokumentarnim ostvarenjima. Od filma se puno očekuje, kao i od te mini serije.

LIBERTA

Projekat „Liberta – Rađanje grada“ Gvozdena Đurića i Žanka Tomića već godinama je na čekanju, iako je završen.

Film je premijerno prikazan u julu 2022. na Petrovaradinskoj tvrđavi, jer je i reč o stvaranju grada Novi Sad, naše „Srpske Atine“, kako ga nazivaju.

U pitanju je raskošna kostimirana drama kao hibridni projekat, dakle film i mini serija iz osam epizoda, ali samo emitovanje je i dalje pod znakom pitanja.
Priča prati nastanak Novog Sada, i uloge su ostvarili: Zlatan Vidović, Daniel Sič, Stefan Vukić, Tamara Krcunović, pokojni Davor Janjić, Aleksandar Đurica, Nenad Ćirić…

Serije sa tematikom nedavne prošlosti

SABLJA

Očekuje nas konačno emitovanje mini serije „Sablja“ o atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića, koja je godinama najavljivana i odlagana usled vrlo temeljnog istraživanja. Rediteljski tandem Goran Stanković – Vladimir Tagić stvorili su tešku političku dramu iz osam epizoda, koje se baziraju na fatalnom datumu 12. martu 2003. kada je nažalost ubijen Zoran Đinđić, i na neki način od tada je Srbija stala.

Serija „Sablja“ je nazvana prema istoimenoj operaciji koja je tada sprovedena nad mnogim kriminalnim klanovima, koji su bili osumnjičeni ili izvršioci ubistva.

Projekat je osvojio nagradu na festivalu TV serija u Kanu za najbolji kompletan glumački ansambl, koji predvodi Dragan Mićanović, a uz njega su – Milica Gojković, Ljubomir Bandović, Tihana Lazović Trifunović, Sergej Trifunović, Feđa Štukan, Jasna Đuričić, Marko Grabež, Marko Marković, i mnogi drugi.

Premijera na RTS1 se očekuje 2. novembra.

Time se „Sablja“ nadovezuje na mini serije koje se bave našim ranama i nedavnom istorijom, kao što su to bile dve u režiji Bojana Vuletića – „Porodica“ (pet epizoda) o Slobodanu Miloševiću i Miri Marković i „Pad“ (osam epizoda) o tragediji života glumca i pisca Žarka Lauševića, prema njegovoj knjizi „Godina prodje, dan nikad“ (2011). Da li će se serija nastaviti, jer su ostale još tri knjige Lauševića za moguću realizaciju, još uvek nije poznato, i ruku na srce, zbog cele te tragedije, ne bi trebalo da se bilo šta dalje snima na tu temu…

Tišina, snima se: novi projekti koji su trenutno u produkciji

Kako smo govorili uglavnom o serijama koje su nam poznate i sada se realizuju druge, treće, četvrte sezone, ovaj odeljak ćemo posvetiti vrlo novim serijama koji se trenutno snimaju ili su u planu za neki period bliske budućnosti.

TVRĐAVA

Životi zaljubljenog para tokom raspada Jugoslavije jedna je od zvezda vodilja tematike u najnovijoj seriji „Tvrđava“, koja se od avgusta snima u Crnoj Gori, u režiji Saše Hajdukovića, koji je potpisao celu navedenu banjalučku trilogiju „Meso – Kosti – Koža“.

Publika će kroz 11 epizoda pratiti sudbinu jednog zaljubljenog para, njihovih rođaka i prijatelja tokom turbulentnih godina u kojima se dogodio kraj i krah SFRJ.

Glavne uloge tumače mladi glumci Darija Vučko i Ognjen Mićović, a uz su mnogi dramski umetnici kao – Ljubomir Bandović, Nikola Pejaković Kolja, Jovo Maksić, Nikolina Friganović, Slaviša Ćurović, Slađana Zrnić, i drugi.

Kreator serije je Mirko Stojković, koji uz Gorana Starčevića potpisuje i scenario.

ZVAĆEŠ SE VARVARA

Nova serija o kojoj se ne zna previše, jeste „Zvaćeš se Vravara“, čije je snimanje nedavno počelo, u režiji Dejana Zečevića, prema scenariju Miloša Radovića, u produkciji kompanije „Zillion Films“ Lazara Ristovskog.

Kako stoji u najavi, serija „Zvaćeš se Varvara“ istražuje razne sudbine likova u modernom svetu, kombinujući različite žanrove – od drame i melodrame do trillera i fantastike.

ZVACES SE VARVARA
ZVAĆEŠ SE VARVARA, FOTO: PROMO

Bez klasičnih glavnih junaka, serija se fokusira na složene likove i njihove jedinstvene puteve ka sreći, često kroz neočekivane obrate i emotivne trenutke.Serija od 10 epizoda, puna neočekivanih obrta, setna i melanholična, dramatična, melodramatična, uvek emotivna i iskrena, priča detaljno opisuje sudbine nekoliko glavnih junaka koji su svi okrenuti jednom istom cilju – potrazi za srećom.

Kroz različite žanrove, vođeni različitim shvatanjem sreće, junaci žure da je uhvate, da je dosegnu, dok neki od njih samo beže od nesreće. Milena, mlada devojka koja je već u ranim godinama prošla teško opisivu patnju, od Boga traži spas i utehu. Bog pristaje da pomogne, daje joj ime Varvara, da je više niko ne prepozna i ne povredi. Vladimir, Sanja i Filip su mala porodica bez sreće. Filip je bolestan, Vladimir traži sreću sa Minom. Ona mu ne može dati sreću, nema je ni sama.

Varvara je zaljubljena u Isidora, koji je kriminalac-emotivac, i on voli božju ćerku Varvaru. On je u zatvoru, ona u manastiru. Vole se i dalje i još više. Još puno likova, puno neverovatnih ali istinitih životnih priča. I svi žanrovi su tu: drama, melodrama, triler, fantastika, apsurd, malo horora i malo komedije.

HOTEL SA TRI ZVEZDICE

Uveliko se snima TV serija – sitkom „Hotel***“ ili „Hotel sa tri zvezdice“, čiji su autori Jelena Wolf i Zoran Lisinac, reditelj Ivan Marinović („Igla ispod praga“, „Živi i zdravi“) uz produkciju kuće „Subplot“, gde Nikola Đuričko igra glavnu ulogu, što će mu biti prva igrana TV serija od kada je otišao da živi i radi u SAD (2019).

Ista produkcija je realizovala TV seriju „Popadija“ iz tri sezone i 45 epizoda za TV Prva, i sada su se opet odlučili da kreiraju ponovo humoristički projekat.

serija hotel 2 830x0.jpg Foto Petar Sapi
Foto: Petar Sapi

Za sada sitkom „Hotel***“ ima spremnih 15 epizoda u kojima publika prati upravljanje hotelom sa skromne tri zvezdice. Zaplet serije se vrti oko želje menadžmenta da hotel osvoji četvrtu zvezdicu i uđe u čuvenu uniju evropskih hotela. Ili da se to postigne, ili da se hotel onda proda, što zaposleni ne žele.

Ovaj poduhvat prate mnoge teškoće i zavrzlame, naravno uz puno humora.

Uloge tumače: Nikola Đuričko, Suzana Lukić, Nataša Aksentijević, Miloš Đorđević, Semir Gicić, Aleksandar Meda Jovanović, i ostali – Nina Čudić, Andrija Dabanović, Nina Čudić, Filip Hajduković, Danica Grubački, Oliver Conić, Joakim Tasić i drugi.

MOST LJUBAVI

Nova igrana domaća TV serija „Most ljubavi“ će se uskoro snimati u Vrnjačkoj banji. Režiju potpisuje Milan Karadžić, koji je i jedan od autora buduće serije.

Nedavno tokom avgusta ekipa je bila smeštena u Hotelu Zepter, u srcu bisera turizma naše zemlje – Vrnjačke banje.

Prvi kadrovi koji su snimljeni bili su za vreme međunarodnog festivala elektronske muzike „Love Fest“ tokom avgusta, kao „Exit“ u malom, da se stvori atmosfera budućeg projekta.

Tada su gosti hotela Zepter bili glavni glumac Milutin Mima Karadžić, njegov rodjeni brat – režiser Milan Karadžić, kao i glumac i producent Goran Šušljik.

Čuvena atrakcija Most ljubavi – most na kome su okačeni katanci ljubavnih parova koji su se simbolično zakleli na večnu ljubav, biće okosnica sadržaja u seriji istog naziva.

Mima Karadžić je objasnio medijima da je čitao scenario za seriju, mada će tek sada natenane da udje u razradu i razvoj tog glavnog lika kojeg će tumačiti u novom projektu.
„Počinjemo snimanje u septembru, gledamo lokacije za snimanje, u toku su pripreme. Inače godinama dolazim ovde u Vrnjačku banju, volim ovaj grad, volim kad sam tu. Ovde imam prijatelje, dobra druženja, ovde su i dobre kafane“, istakao je Mima Karadžić.

Popularan i jedan od najtraženijih glumaca u serijama dodao je da u Vrnjačkoj banji uvek ima jako lepog sveta za videti na ulici kako šeta, „što je sve divno“.

Reditelj Milan Karadžić, koji je sa kolegom Gordanom Matićem ovih godina režirao tri sezone TV serije „Kalkanski krugovi“, kaže da će „Most ljubavi“ biti u maniru velikih porodičnih serija koje je gledao i voleo, a reč je o sukobu dve porodice koje imaju svoj istorijat.

Mladi, deca, nasleđe tih odnosa, čine suštinu serije, kako je ukratko rekao reditelj, mada nije želeo da prepričava sadržaj scenarija.

„Priča je mogla da se dešava i u Novom Sadu, ali smo mi tekst podredili da bude ovde, pravoj turističkoj atrakciji, jer su u Vrnjačkoj banji tražili i želeli da se ovde snima serija. Tako da će „Most ljubavi“ biti jedna velika reklama za Vrnjačku banju“, zaključio je Milan Karadžić, reditelj mnogih serija kod nas („Mješoviti brak“, „Pare ili život“, „Gorčilo“, „Budva na pjenu od mora“, „Biser Bojane“, „Komšije“).

Producent i glumac Goran Šušljik je objasnio zašto su došli prvo da snime kadrove sa festivala „Love Fest“ rečima da je to tradicionalno uzbudljiva, velika žurka i zabava u Vrnjačkoj banji koju je trebalo svakako zabeležiti za seriju.

„Prostor banje nam je već poznat za ovu priču, tako da ćemo dolaziti ovde na snimanje sve češće i češće“, poručio je Goran Šušljik, uživajući u predvorju hotela Zepter.
Ovaj glumac je već godinama uspešan i kao producent TV serija – „Čizmaši“,Koreni“, „Folk“, „Vreme zla“, „Vreme smrti“.

Tako Vrnjačka banje postaje meka za filmske i TV ekipe, jer je ovde sniman i novi domaći film „78 dana“, koji je već osvojio nekoliko nagrada na festivalima u inostranstvu.

Snimljeni ili se snimaju nastavci serija, čekaju se premijere 2025.

Izvestan broj serija dobija svoj nastavak nakon jedne, dve ili više sezona, i pitanje je da li se na ovim snimljenim materijalima završavaju, ili opet nam slede (besomučni) nastavci.

BUNAR – sezona 2

Tako je ovog leta realizovano snimanje druge sezone začudne egzistencijalne serije „Bunar“, autorski projekat glumca Igora Đorđevića, koji je preuzeo u potpunosti da bude režiser i scenarista. Prvu sezonu je većim delom bio pisac i ko-reditelj, ali i glavni glumac.

Iako sasvim neobična, nesvakidašnja, upečatljiva, serija „Bunar“ nije izazvala toliko oduševljenje i vanserijski uspeh, no ipak produkcija se odlučila da nastavi tu priču kao sudar ruralnog i urbanog. Ovde će se onda pružiti više prostora Nenadu Jezdiću, koji se pojavio tek na kraju prve sezone, a obećava da mnogo toga može da se sa njim zanimljivije odigrava.

Igor Đorđević je u međuvremenu bio koscenarista i koreditelj druge sezone serije „Pevačica“ u kojoj takođe igra, tako da uz „Bunar 2“, „Ringišpil“ i „Kalkanski krugovi 3“, ovo je skoro njegova godina.

MAMA I TATA SE IGRAJU RATA – sezona 3

Prvo je bio film – komična melodrama „Realna priča“ kao rediteljski debi glumca Gordana Kičića, i beše to neuobičajena filmska avantura koja podseća na nezavisne američka ostvarenja. Onda je iz viška materijala urađena i serija, ali drugačijeg naslova – „Mama i tata se igraju rata“. I umesto da se na tome stane, jer u suštini nema mnogo zanimljivog materijala ni sadržaja koji bi se razvijao u pravom smeru, Kičić i drugi autori scenarija (Marko Manojlović – pozorišni i TV reditelj), rešili su da izvuku dalje maksimum.

Očekivao se nastavak u vidu filma, međutim ne, oni su smislili da dalje ignorišu da je to bio zapravo originalno film, i tako smo dobili drugu sezonu „Mama i tata se igraju rata“ (2023), i sada eto snimljena je i treća sezona. Kome će ova priča i dalje da se dopada i da privuče za mali ekran, kada je sve već rečeno, ostaje da se vidi kada se desi premijera.

Osim Kičića, igra dobro poznata ekipa – Nina Janković, Vojin Ćetković, Nebojša Cile Ilić, Katarina Gojković, i zaista mnogi drugi.

KAMIONDŽIJE D. O. O. – sezona 4

Naravno, naš najbolji filmski i TV scenarista Gordan Mihić jestvorio kult od TV serije „Kamiondžije“ i nastavka – „Kamiondžije ponovo voze“, te su Paja i Jare postali omiljeni TV junaci u staroj Jugoslaviji. Mihić je u amanet ostavio nastavak te priče kroz nove avanture, ali i neka vrsta rimejka, ili „reeboot“-a.

KAMIONDZIJE
foto: PROMO

Tako su nastale „Kamiondžije d.o.o.“ i delovalo je da će se snimati samo jedna sezona. Ipak, „naslednici“ Pavla Vuisića i Miodraga Petrovića Čkalje – Tihomir Tika Stanić i Nenad Jezdić su odlučili da voze dalje, i tako smo dogurali do najnovije četvrte sezone, sve u režiji Filipa Čolovića.

Da li je serija na tom nivou nadahnuća kao nekada davno Čkalja i Paja, veliko je pitanje.
Ovo su neke druge „Kamiondžije“ za novo doba, to je barem jasno, ali je onda nejasno da li će „Kamiondžije 4“ definitivno biti i finalne, bez mogućnosti nastavka.

Ostale serije u novim sezonama

„Radio Mileva“, „Zbornica“, „Tajkun“, „Ubice mog oca“, „Složna braća“, „Crna svadba“, „Tunel“

Kada smo već kod humorističkog igranog programa, u planu je da se beskrajno nastavlja i sitkom „Radio Mileva“ gde glavne role imaju Olga Odanović i Marija Vicković, jer je serijal neočekivano toliko osvojio publiku u celoj Srbiji.

Takođe, trebalo bi da muzičar i književnik Dr Nele Karajlić potpiše scenario i za treću sezonu serijala „Složna braća – The Next Generation“, u režiji Milorada Milinkovića, sa verovatno istom ekipom glumaca (Andrija Kuzmanović, Radoslav Milenković, Nataša Ninković, Sergej Trifunović, Miljan Prljeta, Nikola Pejaković Kolja, Marko Gvero).

Hiper produkcija gomile epizoda je slučaj sa serijom „Zbornica“, prema ideji glumca Nebojše Ilića, u produkciji Dejana Lutkića, koji i igraju u ovom sitkomu iz miljea nastavnika u školi.

Iako serija nije naišla na uspešan prijem ni posle 50 emitovanih epizoda, sasvim neobjašnjivo u ovoj konkurenciji serija, produkcija je rešila da se ipak snima i snima dalje.

Tako su uradili za drugu sezonu 50, a onda i još 50, da na kraju sa tri ciklusa doguraju do 150 epizoda i time završe seriju.

Kome je potrebno 150 epizoda „Zbornice“, ostaje enigma godine.

TAJKUN 2

Tajkun KV EKIPA 1 588x768 1

Još veća zagonetka je u tome kako je moguće da se druga sezona krimi serije „Tajkun“ i nakon što je snimljena 2022. godine, i dalje ne prikazuje? Može biti glavni problem upravo glavni glumac – Dragan Bjelogrlić, jer je produkcija kompanija „Telekom Srbija“, povezana sa vlašću, kojima on kao aktivista i uz opoziciju nikako nije po volji.
Tako da ta serija sada „čami“ u nekoj tami i čeka možda bolja (necenzurisana) vremena.

CRNA SVADBA 2

Brutalna zastrašujuća serija neslavnog i pesimističnog kraja „Crna svadba“ dobija drugu sezonu opet u režiji Nemanje Ćipranića, tako da borba protiv zla – demona i đavola se nastavlja, da vidimo da li nas i kada čeka „katabaza“. Glavni su – Uliks Fehmiu, Nikola Kojo, Jelena Đokić, Igor Benčina, a pridružuju se razni novi kao Zlatan Vidović.

CRNA SVADBA
foto:PROMO

TUNEL 2

Krimi tematika je i dalje izgleda tražena na tržištu, te tako se planira „Tunel“ – druga sezona, ponovo u režiji Petra Ristovskog, u produkciji njegovog oca Lazara Ristovskog („Zillion Film“), zasnovano na autentičnim istinitim događajima o pregovaračima u policiji Srbije, koji se suočavaju sa ekstremnim merama i očajničkim potezima nesrećnih ljudi.

UBICE MOG OCA 7

Trenutno se snima i sedma sezona krimi telenovele „Ubice mog oca“ i zaista je nejasno da li je auditorijumu i dalje neophodno ovo „ceđenje suve drenovine“ u beskrajnoj količini nastavaka? Istina, sezone nemaju previše epizoda, obično 10 do 12, ali opet, u toj seriji je apsolutno sve odavno rečeno što je bilo neophodno, i treba znati kada stati.

Da li je na kraju toliko sezona zaista nekome bilo više važno ko su ubice oca glavnog junaka? Čini nam se da ne.

Tako da je serija imala neki svoj vrhunac u drugoj sezoni, i tu je trebalo da se okonča. Ovako, niti ima toliko smisla, a bojimo se, ni naročite gledanosti.

Od četvrte sezone redovna je postala Sloboda Mićalović, u ulozi policajke koja joj ne leži toliko, te je produkcija išla na tu vrstu aduta koji bi držao pažnju daljeg narativa.
Vodeći glumci su – Vuk Kostić, Marko Janketić, Tihomir Stanić, Mirjana Karanović,Nina Janković, Slavko Štimac, mada neki likovi nestanu, pa se onda proizvoljno pojave kako već autorima to odgovara, bez nekog naročitog reda i logike.

Još malo smo u krimi tematici, odnosno ovde je reč o kriminogenim likovima koji su postali idoli i heroji nacije, tako da seplanira završetak trilogije „Južni vetar“ sa trećim filmom i onda trećom sezonom serije. Kuda će završiti likovi Miloša Bikovića i Miodraga Radonjića, gledaćemo najverovatnije tek krajem 2025. najranije.
Veoma surova, brutalna, puna nasilja, kao razne druge krimi serije u ovoj hiper produkciji, „Južni vetar“ je ostavio traga, ali vreme mu je da odsvira definitivni kraj u svom bitisanju.

Naredne serije će se možda nastaviti, ali nije niti sigurno niti javno definisano, te će bolnička sapunica „Urgentni centar“ prema originalnom američkom serijalu „E. R.“ uvek biti mamac za našu publiku, sa likovima koje vole da prate (Sloboda Mićalović, Ivan Bosiljčić, Dragan Mićanović, Marija Vicković), dok se iskreno nadamo da se domaća telenovela „Tajna vinove loze“ neće više (nikada) nastaviti….

Dve sezone misterije „Beležnica profesora Miškovića“, tri sezone špijunske političke drame „Državni službenik“, tri serijala omladinske drame „U klinču“ (90 epizoda) verovatno će imati produžetke u vidu novih priča, ali se ništa još ne zna da li se sa tim planira uskoro, jesu li scenarija gotova, i slično.  Na prve dve serije je bio angažovan reditelj Miroslav Lekić.

Za sam kraj ovo je kraći spisak projekata koji su zapravo serije izvedene iz već prikazanih bioskopskih filmova:triler „Poslednji strelac“ Darka Nikolića imaće četiri epizode, dakle kao mini serija, što bi trebalo da sačeka i ekranizaciju romana „Ruski konzul“ Vuka Draškovića, u režjispomenutog Miroslava Lekića, gde ćemo se opet diviti Žarku Lauševiću.

Očekuje se i serija iz 12 epizoda – „Nedelja“ prema istoimenom filmu o životu pokojnog romskog muzičara Džeja Ramadanovskog, gde će neke ličnosti dobiti konačno veći prostor nego u samom filmskom ostvarenju (preko 400 000 gledalaca u bioskopima). Režiju su potpisali Nemanja Ćeranić i Miloš Radunović.

Puno se očekuje od futurističke sage „Volja sinovljeva“ takođe u režiji Nemanje Ćeranića, i to je originalno zamišljen kao film, uskoro u bioskopima, ali se planira i mini serija 2025.

Igraju – Igor Benčina, Sergej Trifunović, Isidora Simijonović, Marta Bjelica,Svetozar Cvetković, Zlatan Vidović, Žarko Laušević, Petar Benčina, Jack Dimich, i drugi.

Nastaviće se …..