Natalija Janisena Gvarnerijus promo
Natalija Janisena Gvarnerijus promo
foto: Gvarnerijus promo

„Muzičko putovanje za umorne od sunca“ 

U petak, 26. jula, s početkom u 20 časova, u Ustanovi kulture “Gvarnerijus” biće održan koncert „Muzičko putovanje za umorne od sunca“ istaknutih ruskih umetnika, solista Simfonijskog orkestra Karelske državne filharmonije – klarinetiste Leonida Janišena, laureata brojnih međunarodnih takmičenja, zaslužnog umetnika Republike Karelije (Rusija) i pijanistkinje Natalije Janišene.

Ruski umetnici izvešće izuzetno bogat program, od klasike do džeza, te će publika imati priliku da uživa u kompozicijama Baha, Šnitkea, Pjacole, Dezmonda, Hačaturjana, Benija Gudmana i drugih.

Karte se mogu rezervisati mejlom elenaandroses@gmail.com ili telefonom 062/105-6400.

Klarinetista Leonid Janišen je redovni profesor Petrozavodskog državnog konzervatorijuma „A. K. Glazunov” i zaslužni umetnik Republike Karelije (Rusija). Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Sankt Peterbuškom državnom konzervatorijumu „N. A. Rimski-Korsakov” u klasi prof. Anatolija Pavloviča Baranceva.  Laureat je brojnih takmičenja: IX međunarodno takmičenje „Savelij Orlov”, IV međunarodno takmičenje „Virtuozi” (Saratov, Rusija), III međunarodno takmičenje „Boje u muzici “ (Moska, Rusija), III međunarodno takmičenje „Klasična akademija“ (Moska, Rusija) i dr. Kao solista Simfonijskog orkestra Karelske državne filharmonije (prvi klarinetista, koncertmajstor) nastupao je u Nemačkoj, Španiji, Italiji, Kini, Norveškoj, Poljskoj, Finskoj, Francuskoj, Švedskoj, Švajcarskoj…

Leonid Janisen Gvarnerijus promo
foto: Gvarnerijus promo

Pijanistkinja Natalia Janišena diplomirala je na Sankt Peterbuškom državnom konzervatorijumu „N. A. Rimski-Korsakov”, a magistarske studije završila u klasi prof. Ruvima Aronoviča Ostrovskog. Solista je i korepetitor, kao i autor i voditelj muzičkih projekata u Karelskoj državnoj filharmoniji u Petrozavodsku, Rusija. Učestvuje kao član žirija u radu nacionalnih i međunarodnih žirija na brojnim muzičkim takmičenjima. Rukovodilac je muzičko-obrazovnog projekta za decu, autor scenarija i muzičkih bajki (Dečija filharmonija „Muzika za decu u Srbiji”). Rukovodilac je Resursnog centra Ministarstva kulture Republike Karelije (Rusija). Vodeći je specijalista Odeljenja za rad sa stranim studentima na Petrozavodskom državnom konzervatorijumu „A. K. Glazunov”.