LiveProduction2Arsenal03Total 6250
Live Production

Arsenal fest 2024 u 14. izdanju: Keanu Reeves & „Dogstar“, Asian Dub Foundation, Bijelo dugme, Zdravko Čolić, Partibrejkers, Nouvelle Vague, Nik West, E-Play

Muzički festival „Arsenal fest“ u svom 14. izdanju počinje večeras (27. jun) u Kragujevcu trajaće tri dana, odnosno do subote na nedelju, 29. juna.

Prošle godine ovaj pretežno rok festival trajao je četiri dana, a ovaj put eto dan kraće.

Od inostranih bendova Knežev arsenal će posetiti – „Dogstar“, „Asian Dub Foundation“, Nik West, „Circa Waves“, „Palaye Royale“, Lil Pump, „Nouvelle Vague“, i drugi.

Domaće i regionalne snage će braniti – „Bijelo dugme“, „Partibrejkers“, Zdravko Čolić, Iva Lorens, „Ničim izazvan“, „E-Play“, „Letu štuke“.

Prvi dan festivala se otvara danas, 27.06., kada će najviše pažnje izazvati holivudski glumac Kianu Rivs (Keanu Reeves), ovog puta kao muzičar, odnosno bas gitarista amwričkog alternativnog rok sastava „Dogstar“, kojeg je obnovio nakon više od dve decenije stagniranja.

LiveProduction2Arsenal03Total 5997
Live Production

Tako će publika imati priliku da glumca u hit filmovima („Matriks“ 1-2-3-4, „Brzina“, „Džon Vik“ 1-2-3-4, „Bilova i Tedova velika avantura“, „Zločin na talasima“, „Drakula“), sada premijerno vidi u našoj zemlji, ali u drugoj ulozi – rok basiste.

Večeras će se predstaviti i „Asian Dub Foundation“, jedna spektakl grupa iz Engleske, ali zapravo multikulturna, sa šarenolikim izborom žanrova. Tako vešto spajaju rege, elektroniku, ambijentalnu muziku, uz rep, dub, raga, kroz uticaj južnoazijskih stilova.
Gostovali su nam u Srbiji više puta, od Exit festivala u Novom Sadu do Beer festa na beogradskom Ušću, vrlo energični i sjajni uživo.

Relativno slični njima su momci i devojke iz sastava „Thievery Corporation“, koji su dolazili na Arsenal fest barem dva puta (2017, 2022), a stižu nam i sada ponovo 17. jula u Beograd na Kalemegdan.

Prvo veće će obeležiti i alternativna muzika – domaći bendovi „Jarboli“, „Keni nije mrtav“, pop rok bend „Svemirko“ iz Zagreba, hrvatska folk pank atrakcija „Brkovi“, i naše snage – „Partibrejkers“ na čelu sa neprevazidjenim Zoranom Kostićem Canetom, kao i pop rege bluz „Ničim izazvan“ (Boris Bakalov i Bojan Gluvajić).

 Sutrašnje veče, 28. juna će biti u znaku jubileja – 50 godina od osnivanja „Bijelog dugmeta“, gde će nas isključivo u rok maniru na najveće hitove podsetiti pevači Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa uz frontmena Gorana Bregovića.

U toj formaciji sa sve trubačima oni od 2016. osvajaju različite prostore po regionu, a u Srbiji su nastupali tri puta u rasprodatoj Beogradskoj Areni, na SPENS-u u Novom Sadu, ali i na dočecima Nove godine na trgovima prestonice.

Rep scenu će upotpuniti glumac Viktor Savić kao Njezz, hrvatski muzičar Vojko V, a rep folk ili trep pravac će prezentovati Mimi Mercedez, kojoj nikako nije mesto na ovom festivalu, jer se sa njom po svaku cenu mešaju kultura i subkultura, i hardcore bendovi „Mortal Kombat“ i „Ritam nereda“.

Od stranih izvodjača, fanovi će gledati američkog repera Lila Pumpa, ali i francuski sastav „Nouvelle Vague“, koji u svom repertoaru ima isključivo obrade, kavere, otpevane na sasvim nov i drugačjji način, što ih čini posebnim (nastupali su u Beogradskoj Areni, u Silosima na Donjem Dorćolu, na Kalemegdanu, poslednji put u Botaničkoj bašti (2023)).

Treći i ujedno finalni dan Arsenal festa u subotu, 29. juna – biće u znaku najviše Zdravka Čolića i simfonijskog orkestra, koji će sigurno zadiviti na hiljade ljubitelja, a pre svega obožavateljki.

Preporučujemo i pop damu Ivu Lorens (koja nastupa i na Exitu, ponovo, kao 2022), alternativni rok ska bend „E-Play“ (Maja Cvetković, Nemanja Velimirović, Goran Ljuboja Trut), pank legende „Gobline“, sarajevski pop rok brend od benda „Letu štuke“, koji je već često svirao na Arsenalu i po Beogradu (Dom omladine, BitefArtCafe, klub Fest).

Inostrane boje brane britanska nezavisna indie grupa „Circa Waves“, američki rok bend „Palaye Royale“, američka pevačica i basistkinja Nik West, prvi put na Arsenalu, ali treći put u Srbiji, jer je već imala dva koncerta u klubu BitefArtCafe u Beogradu (2019, 2023).

Dakle, izvolite, na samo dva sata autobusom iz Beograda (27.06. – 29.06.):

Knežev Arsenal, tri dana, na desetine muzičara i grupa, tri pozornice – Main Stage, Garden stage, DJ stage.

Neka muzičke igre počnu!