20130615 IMG 2808
Karnevalska povorka Pančevo

Karnevalska povorka u Pančevu

Pančevci, ali gosti iz susednih gradova i iz inostranstva, šetali su Pančevom maskirani i nasmejani. Pozitivna energija, veselje i muzika 10.”Pančevačkog karnevala” činili su da ovaj grad zablista. Poseban program Karnevala je velika međunarodna karnevalska povorka, koja je ove godine održana u subotu, 15. juna, a na kojoj je učestvovalo oko 3 000 karnevalista,  maskirane dece i odraslih.  Žurka u centru grada trajala je do ranih jutarnjih časova.

Kažu da na pančevačkim ulicama, tokom Karnevala, bude oko 100 000 ljudi. Ovogodišnja manifestacija privukla je veliki broj učesnika i posetilaca. Različita muzika je bila iza svakog ćoška – na oko deset bina, tako da je svako moga da pronađe to što njegovom muzičkom ukusu najviše prija.

Otvaranje karnevalskih svečanosti u Pančevu počinje kada gradonačelnik Pančeva tradicionalno predaje vlast i ključeve grada maestru karnevala, što simbolično označava da gradom tih dana vladaju karnevalisti.

“Pančevački karneval” je dvodnevni događaj. Deseti, jubilarni, karneval počeo je u petak, 14. juna, a njegova programska zvezda, velika međunarodna karnevalska povorka održana je u subotu, 15. juna, od 20h. Glavnom gradskom ulicom Vojvode R. Putnika prošetalo je oko 3 000 učesnika iz oko 15 zemalja. Maskirana deca i odrasli, mažoretkinje, bras orkestri i karnevalske grupe učinili su da sve deluje kao jedna velika pozorišna scena. Kraj povorke, koja je trajala par sati,  obeležen je vatrometom.

Karnevalska tradicija Pančeva potiče još iz 19. veka. Karneval, kakvog danas poznajemo, organizuje asocijacije ”Prijatelji Pančeva” još od 2004. godine.

Karneval u Pančevu je izuzetna prilika da posetite ovaj grad. Ako to do sada niste učinili, već sada rezervišite treću nedelju juna i pripremite maske za naredni “Pančevački karneval”.

foto: Tijana Janković (dnevne) i DragonStyle (noćne)