ID 10091344

Tri tehnike za zdravlje i sreću

Koliko često vam se dešava da se ne osećate dobro, da ste iscrpljeni, bezvoljni i bez životne energije? Da li tada postavite sebi pitanje: “Šta je to sa mnom, šta mi se to dešava?”. Možda je vreme da u svoj životu uvedete korenite promene, i to tako što ćete krenuti od sebe, od svoje duše i svoga tela. Kako da poboljšate svoje telesno i duhovno stanje, otkrivaju vam tri dame, učesnice predstojećeg festivala “Telo kao životni kompas”.

U današnje vreme, “borba za opstanak” uzima svoj danak. Zaboravljate na ono “suštinsko sebe”, zanemarujete svoj duh i svoje telo.

Bez obzira na životnu situaciju u kojoj se nalazite, možete osnažiti svoje biće i ojačati organizam, pod uslovom da ovom “dvojcu” dozvolite da sarađuje. Sigurno se pitate kako da za postizanje harmonije nađete vreme, koje vam proždrljivo otima ljuta mašina svakodnevnice?

Počitnite tako što ćete odvojiti vreme da pročitate ovaj tekst i upoznate se sa tehnikama i metodom koje praktkuju i podučavaju učesnice festivala “Telo kao životni kompas” (od 17. do 20. maja u DKSG), Natalija Jović, Natalija Trkulja i Branka Krdžić.

Ko je su to tajne uspešnijeg i srećnjieg života i dobrog zdravlja koje poznaju i rado prenose ove tri dame?

Kažu da je telo najbolji instrument koji imamo. Međutim, često se dešava da ne umemo da koristimo njegove potencijale, kao ni da čitamo signale koje nam daje. Zbog toga se osećamo loše, umorni smo, neraspoloženi i bezvoljni.

Rešenje za vaše tegobe, ali i za poboljšanje životnog stila uopšte, možete da pronađete u tehnikama i metodama koje praktikuju naše sagovornice, a to su Aleksander tehnika, Aviva metoda, i EFT tehnika.

One će vam pomoći da oslobodite svoje telo, da uspostavite hormonalni balans i da se emotivno rasteretite.

Koja od pomenutih tehnika i metoda je rešenje za vaš bolji život?

Oslobodite telo: Aleksander tehnika

Aleksander tehnika omogući će vam da oslobodite telo pritiska. To ćete postići svesnim uviđanjem pogrešnih navika, ponašanja i stavova. Razvijanjem svesti o sebi i svom funkcionisanju doprineće uspostavljanju slobode vašeg pokreta, bolje koordinacije i naučiti vas ravnomernom utrošku energije.

“Aleksander tehnika posmatra čoveka kao neraskidivo jedinstvo telesnog, mentalnog, emotivnog i duhovnog aspekta. Ako se zagledamo u sebe i oslušnemo, možemo otkriti da li negde u nama postoji disbalans. Telo kao kompas, neprestano nam pokazuje na to, a Aleksander tehnika nas uči kako da prepoznamo signale,” kaže flautista, specijalizant muzičke pedagogije i sertifikovani nastavnik Aleksander tehnike Natalija Jović.

Na predstojećem fesivalu Telo kao životni kompas Natalija Jović će nastupati prvog dana kada će, kaže: “Sa prisutnima ću podeliti svoja dosadašnja iskustva kao nastavnika AT-a u radu sa vokalno-instrumentalnim izvođačima i slabovidom decom koja se muzički obrazuju. Fotografije i video zapisi sa održanih radionica slikovito će obogatiti predavanje.”

Natalija Jović: Aleksander tehnika Radionice na Kolarcu i mogućnost individualnih časova www.alexandertechnique.in.rs
Natalija Jović: Aleksander tehnika
Radionice na Kolarcu i mogućnost individualnih časova
www.alexandertechnique.in.rs

*Natalija Jović će predstaviti Aleksander tehniku prvog dana festivala Telo kao životni kompas u petak, 17. maja od 17:10h.

Vežbe za hormonalni balans: Aviva metoda

Aviva metoda vam omogućava da u svakoj dobi uspostavite i održavate hormonalni balans, a samim tim i celokupno psiho-fizičko zdravlje. “Kao što već znate, poremećaji u radu žlezda sa unutrašnjim lučenjem (po rečima prof. dr Petra Bokuna hormoni su upravo „veza“ duše i tela), dovode do slabljenja, pa i oboljevanja organa. Polne žlezde su svojevrstan „motor“ organizma, te sa njihovim stavljanjem u potpunu funkciju predupređuju i otklanjaju neželjene tegobe. Upravo time se bave fizičke vežbe Aviva metode, i to s velikom uspešnošću”, o Aviva metodi govori njen jedini licencirani instruktor kod nas Natalija Trkulja.

Kao posledicu životnog stila koji podrazumeva slabo kretanje a dugo sedenje Natalija Trkulja navodi hormonalni disbalans i njegove dalje manifestacije (ciste, miomi, endometrioza).

“Kada duže vreme uskraćujemo telu krv i hranljive tvari koje ono nosi maloj karlici i reproduktivnim organima (jajnicima), oni gube funkciju, a posledica je hormonalni disbalans. Srećom, naše telo ima moć samoregeneracije, samo ako mu se pruži i minimalna podrška za oporavak. Praktikujući vežbe omogućavate nezavisnost od negativnih uticaja spoljašnje sredine, punite celokupno telo i duh energijom, dok posledično zatežete i oblikujete telo.” – ističe Trkulja.

Natalija Trkulja: Aviva metoda Kontakt: natalija.aviva@gmail.com www.aviva.co.rs
Natalija Trkulja: Aviva metoda
Kontakt: natalija.aviva@gmail.com
www.aviva.co.rs

*Natalija Trkulja će predstaviti Aviva metodu prvog dana festivala Telo kao životni kompas u petak, 17. maja od 18h.

Tehnika emotivnog rasterećenja: EFT

EFT tehnika vam omogućava da na brz i jednostavn način rešite kako aktuelne tako i hronične probleme koji vas uznemiravaju.

“EFT je jednostavan, brz i izrazito efikasan pristup emotivnim patnjama i poremećajima i telesnim teskobama. Baziran je na sintezi kineske akupresure i primenjane kineziologije oslanjajući se na istočnjački koncept meridijana”, objašnjava energo-terapeut, Bahov praktičar, EFT terapeut i inženjer pejzažne arhitekture Branka Krdžić.

O jedinstvu tela i uma, naša sagovornica kaže: “Kako telo izražava ono što se događa u umu, na isti način um podleže bolu nelagodnosti koji se izrazava u telu. Fizička nelagoda je posledica mentalne i emotivne neravnoteže.”

Branka Krdžić: EFT tehnika Psihološko savetovalište ,,JAZZ,, na Banovom brdu  www.jazzord.com
Branka Krdžić: EFT tehnika
Psihološko savetovalište ,,JAZZ,, na Banovom brdu
www.jazzord.com

*Branka Krdžić će predstaviti EFT tehniku na predstojećem festivalu Telo kao životni kompas u nedelju, 19. maja od 19:15h, u okviru  radionice Probudi se i pokreni sebe.

foto: imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net