Foto: Tijana Janković
Foto: Tijana Janković

Pripremite se za jesen

Savet dermatologa

Jesen samo što nije stigla, broj sunčanih sati je smanjen, a naše raspoloženje opada. Hladan vetar u jesenjim danima, isušuje našu kosu i kožu, što nas čini dodatno nervoznim.

Dermatolog Jasmina Sekulić, daje nam par saveta, kako da se i u jesenjim danima osećate prijatno u vašoj koži i izgledate atraktivno.
Obavezno morate da obratite pažnju kako na hemijsku tako i fizičku zaštitu tela. Sigurno znate da su obavezni modni detalj vaših prabaka pa i baka, bile rukavice, pletene od finog tankog konca. Nosile su se preko dana kao omiljeni detalj, naravno pored šešira. I rukavice i šešir su u ono vreme imale kako estetsku tako i zaštitnu ulogu. Tako je i danas.

Kako nam dermatolog Jasmina Sekulić preporučuje, trebalo bi u jesenjim danima da nosimo rukavice kako bi zaštitili nadlanice. Obavezni su šešir i ešarpa, koji su svakako modni trend, pa nećemo gubiti na izgledu, a kosu i vrat ćemo zaštititi od isušivanja. Ako vaš posao podrazumeva rad na otvorenom prostoru, onda nosite rukavice bez prstiju. Ponavljamo važno je zastititi nadlanice. Što se muškog dela populacije tiče, umesto rukavica preporučuju se košulje sa dužim rukavima koji će im prekriti nadlanice, dok su šešir i ešarpa tako đe sastavni deo njihove garderobe.

Što se hemijske zaštite tiče, Sekulićeva preporučuje masnije kreme. Njih nanosite nekoliko puta dnevno na lice, vrat i ruke. Kada je puder u pitanju, koristite samo onaj u prahu, jer on čuva vlažnost vaše kože. Svakako nemojte da zaboravite ni ruž koji štiti vaše usne od isušivanja i pucanja.

Foto: Tijana Janković