Na visini od 3720 metara

Premašio visinu Triglava u invalidskim kolicima

 

Boštjan Lederer, distrofičar koji je od detinjstva prikovan za invalidska kolica, i njegova prijateljica Vesna Škrlj, upustili su se u neverovatnu avanturu kojom su pokušali da osvoje najviši vrh Afrike.

Uprkos nepokolebljivoj volji i upornosti nisu uspeli da osvoje sam vrh Kilimandžara, ali su ostvarili značajan rezultat popevši se čak na 3720 metara nadmorske visine, bez obzira na nemilosrdnu snagu prirode i nepovoljne vremenske uslove. Uprkos tome što Boštjan i Vesna nisu uspeli da osvoje najvišu tačku na afričkom kontinentu, Dunlopovu filozofiju »Uvek napred« do samog vrha nosio je član prateće ekipe i Boštjanov prijatelj Sašo Korene. Sašo je osvojio krov Afrike za vrlo kratko vreme, a euforiju je podelio sa Boštjanom i Vesnom.

Ideja za putovanje kojim bi se Boštjan upisao u istoriju kao prvi distrofičar koji je osvojio 5.895 metara visok krov Afrike pobedila je u junu na nagradnom konkursu Share Dunlop Spirit. Ova ekstremna avantura koja pomera granice mogućeg, koju su glasači putem Facebook-a izabrali kao najbolju, donela je Vesni i Boštjanu nagradu u iznosu od 8.000 evra koja im je omogućila putovanje u Tanzaniju. Prva etapa bila je uspon na Kilimandžaro, koja se zbog loših vremenskih uslova i nesrećnog spleta okolnosti završila pre vremena, na nešto više od 3.720 metara nadmorske visine.

»Vremenski uslovi poslednjih nedelja bili su očajni. Putevi su postali kanali puni blata, granja i ogromnog kamenja, pa su bili teško prohodni i za zdravog čoveka, da i ne govorimo o kolicima,« kaže Boštjan kojeg je vreme iznenadilo, a otežavajuća okolnost bio je i pogrešan izbor kolica.

»Kada sam odustao nakon poslednjih pokušaja uspona bio sam psihički “na dnu”. Uprkos tome, u sebi osećam zadovoljstvo jer smo se borili iz sve snage, dokle god je moglo. Prvi dan smo 7 sati krčili put kroz džunglu, drugi dan čak 15 sati, umesto 5… Naravno, bez ekipe bi se zaustavio mnogo ranije. Mnogo hvala svima koji su mi pomagali,« svoje iskustvo opisuje Boštjan.