lukac

Povratak prirodnoj medicini

U savremenom društvu potpuna je ekspanzija veštačkih proizvoda, od GMO hrane, zaslađivača, aditiva, hemije na svakom koraku, lekova… Međutim, ono što je zanimljivo u vezi sa tim je i to da paralelno egzistiraju i alternativni pristupi zdravlju i životu.

Narodna medicina postaje sve popularnija, kao i alternativne metode lečenja. Sve je u kontkstu čudesnih lekovitih svojstava, od prirodne riznice zdravlja, lekova budućnosti, čišćenja organizma, detoks šejkova, vitaminskih bombi, prirodnih tradicionalnih napitaka, sve u cilju jačanja i podmladjivanje tela i duha. Neki se bave prevencijom, dok drugi služe za lečenje.

Imunitet označava sposobnost organizma da se odbrani od različitih bolesti. On funkcioniše poput mehanizma koji uspostavlja barijeru protiv patogena, kancerogenih ćelija, štetnih molekula i otrova. Jak imunitet predstavlja dobro zdravlje. Svaka kultura ima svoje narodne lekove koji se praktikuju vekovima unazad, za različite bolesti i jačanje imuniteta.

Učinkom lekovitog bilja efekat se ne postiže brzo, međutim one sigurno da sadrže materije koje poboljšavaju procese razmene materija u ćelijama, zatim borbi protiv prevremenog starenja, otklanjanju i preventivnom delovanju na različite pojave bolesti.

Danas, sintetička sredstava imaju brojne nus pojave, dok materije iz biljaka pre svega pravilnom upotrebom blagotvorno deluju na organizam.

Kao primer lako dostupne i veoma delotvorne biljke na našim prostorima uzećemo beli luk (allium sativum). On predstavlja pravu riznicu zdravlja, što govori i činjenica da je milenijumima korišćen u različitim kulturama kao najdelotvorniji prirodni lek za različite bolesti.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Vidi se iz najstarijih spisa, spomenika i predanja da je korišćen kod Feničana, Jevreja, Vavilonaca, Persijanaca, Starih Grka i Rimljana, Egipćana, Kineza i Indusa, dok mu je prapostojbina srednja Azija.

O njegovom značaju govori i zvanična medicina. Sadrži više od 200 aktivnih sastojaka u koncentrovanom obliku, ima vitamina, minerala, proteina i vlakana.

Smatra se lekovitim čak i u minimalnim količinama. Njegov spektar delovanja je vema brojan, npr. sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i štiti srce, snižavanje holesterol i krvni pritisak, preventivno sprečava razvoj malignih bolesti, zatim delotvoran je za plućna oboljenja, kao i mnoga druga.

S obzirom na to da kreće sezona virusa i prehlada, za brigu o svom zdravlju možemo se pobrinuti ovom čudotvornom biljkom.

Uprkos tehnološkom i naučnom napretku, vidimo da je veoma živo lečenje po narodnim metodama, kao i jačanje organizma putem lekovitog bilja.

foto:freedigitalphotos.net