ID 10062804

Orašastim plodovima protiv dijabetesa tipa 2

Pored toga što su na izgled veoma privlačni i ukusni, orašasti plodovi su odlični borci protiv mnogih bolesti. Najnovija ispitivanja su pokazala da su ove pametne grickalice savršeni pomagači u borbi protiv dijabetesa tipa 2.

Orašasti plodovi su prepuni vitamina A i E, bogati su zdravim mastima, belančevinama, vlaknima i mineralima kao što su natrijum i fosfor, te bi trebalo da budu što zastupljeniji u ishrani ljudi.

Prema poslednjim kliničkim ispitivanjima u Torontu, dovoljne su dve porcije orašastih plodova da se smanji i stabilizuje nivo šećera u krvi, kod osoba koje imaju dijabetes tipa 2. Jedna porcija podrazumeva oko 30 grama zdravih grickalica.

Orašasti plodovi koji spadaju u borce protiv dijabetesa tipa 2 su: orasi, indijski orasi, pekan, lešnik dok kikiriki nažalost ne obavlja funkciju pomagača u borbi protiv dijabetesa.

Ispitivanje je obuhvatilo oko četiri stotine i pedeset učesnika koji su u proseku dobijali oko pedeset grama orašastih plodova dnevno. Najbolji rezultati su se videli kada su orašasti plodovi zamenili rafinisane ugljene hidrate.

Iako konzumiranje orašastih plodova znači i unos puno kalorija u organizam, učesnici prilikom ispitivanja nisu dobijali na kilaži.

Naučnici savetuju da nije dovoljno jesti orašaste plodove u kolačima i biskvitima s vremena na vreme, već bi trebalo da ih konzumiramo barem tri puta nedeljno kako bi se videli dobri rezultati.

foto:freedigitalphotos.net