people 2564504 1920

Od previše sedenja, postajemo zaboravni?

Stajati ili sedeti? Jedni će da vas ubeđuju da je sedenje bolje od stajanja, jer čestim stajanjem smo u riziku da dobijemo proširene vene, oslabljenu kičmu i ostale gadosti. Ovi drugi će reći da je stajanje bolje jedno trinaest puta od sedenja. A šta kaže nauka?

Previše sedenja nikako ne može da bude dobro i prema poslednjim istraživanjima, koja su sprovedena na Univerzitetu u Kaliforniji, upravo od previše sedenja imamo mogućnosti da postanemo zaboravni.

Što više sedimo, to više razvijamo mogućnost za povećanje rizika od srčanih bolesti, dijabetesa i prerane smrti. Isto tako, previše sedenja je usko povezano sa promenama u delu mozga, koji je zadužen za pamćenje.

U istraživanju je učestvovalo preko trideset osoba, starosne dobi od 45 godina pa sve do 75 godina. Upitani su od strane naučnika o svojoj fizičkoj spremnosti, kao i u prosečnom vremenu u kojem su proveli sedeći. Svaki učesnik je prošao kroz magnetnu rezonancu visoke rezolucije, koja pruža uvid u stanje regiona mozga koji je uključen u formiranje novih uspomena.

Tako je ustanovljeno da i fizička aktivnost, koja je započeta u skorije vreme, nedovoljna da nadoknadi pozitivna svojstva kod osoba koje su previše sati sedela tokom dužeg vremenskog perioda (misli se na nekolikog godina unazad).

Šta nam je činisti i kako izbeći predugo sedenje? To bi trebalo da činimo kada god možemo: u autobusu – bolji izbor stajanje, što više šetnje, preskočiti lift – popeti se stepenicama, ako sedite u kancelariji, na svakih pola sata je poželjno kratko prošetati do toaleta, kuhinje, susedne kancelariji.

foto: pixabay.com