1664086 maratonski plamen 1 e1429133487536

Maratonski plamen stigao u Beograd

Maratonski plamen upaljen na Maratonskom polju, nedaleko od humke podignute u čast atinskih vojnika, koji su se hrabro suprotstavili brojčano nadmoćnoj persijskoj vojsci 490. godine pre nove ere i pobedili, stigao je u Beograd. Doneli su ga, zahvaljujući podršci kompanije „Eko Serbia – Hellenic Petroleum”, predstavnici grada Maratona i Atletskog saveza grčke (SEGAS), a do Skupštine grada Beograda doneli su ga mali trkači Nina Marinković i Filip Stojanovski, prvaci Beograda u atletici.

Plamen je na ulazu u Skupštinu grada Beograda primio ambasador Grčke u Beogradu Konstantions Ikonomidis i predao ga predsedniku Skupštine grada Nikoli Nikodijeviću.

– Veoma mi je drago što sam mogao da pozdravim Maratonski plamen koji je stigao iz Grčke. On simbolizuje i kompetitivnost, naporan rad i posvećenost. Tu su i maslinovi venci koji su stigli iz Grčke i koji će u subotu biti dodeljeni pobednicima Beogradskog maratona. S nestrpljenjem očekujem ovo takmičenje i učesnicima želim uspeh – rekao je ambasador Grčke.

Nikola Nikodijević je pozvao Beograđane da u subotu dođu na Beogradski maraton da trče, da se šetaju ili da bodre učesnike i istakao:

– Želim dobrodošlicu predstavnicima grada Maratona i Atletskog saveza Grčke u Beogradu i zahvaljujem što su omogućili da drugi put budemo domaćini Maratonskog plamena. Mi se ponosimo svojim maratonom, koji će u subotu poslati iz Beograda novu poruku mira i ljubavi pokazujući da Beograd sve goste čeka raširenih ruku.

LookerWeekly magazin Slobodna zona 2023 baner

Vasileos Nikolas, predstavnik Opštine grada Maratona i Atletskog saveza Grčke podsetio je da je paljenje Maratonskog plamena ustanovljeno 2007. godine da bi podsticao ljudska stremljenja:

– Maratonski plamen uz univerzalne poruke mira, simbolizuje i svakodnevne napore koje svako od nas mora da ulaže, a posebno maratonci, jer je svaka maratonska trka ne samo težnja za pobedom nad rivalima, već pre svega pobeda nad samim sobom.

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić, zahvalio je svima koji su omogućili da Maratonski plamen ponovo stigne u Beograd, ovog puta povodom 28. SuisseGas Beogradskog maratona:

– Ponosni smo što će Maratonski plamen ova tri dana goreti u Beogradu, pratiće nas na svim dešavanjima, a u subotu goreće na startu i na cilju 28. SuisseGas Beogradskog maratona. To će biti povod da se prisetimo i prvog „maratonca” i njegove trke za život. Bio je to grčki vojnik, koji je posle pobede nad osvajačima trčao sa Maratonskog polja do Atine da donese vest o pobedi…