fbpx
Foto: Tijana Janković

Kiseli kupus

Bio prokola ili rendani, deo je zimskog i prazničnog jelovnika

Ono što, između ostalog, povezuje trpezu praistorijskog čoveka, čoveka starog Rima i čoveka današnjice, jeste verovali ili ne, kupus…

Rimljani su ga obožavali, baš kao i mi danas. Ova čarobna biljka potiče sa kamenitih obala Evrope, tačnije njegovi koreni protežu se od obala sredozemnog mora pa sve do Irske. Danas nema gde ga nema!

Kupus sadrži 90 % vode, a od vitamina u sebi najviše ima onog koji nam je i najpotrebniji u zimskim danima, a to je C. Bogat je i A vitaminom, zatim B1, B2, B6… kao i novo otkrivenim U (Ju), koji sprečava pojavu čira.

Kiseli kupus je nešto čega u novembru i decembru ima u izobilju. Sastavni je deo srpske kuhinje. Nema slavlja bez sarme i rendanog kiselog kupusa, a koristi se i u pripremi mnogih drugih jela. Veoma je zdrav. Kako u sebi sadrži C vitamin zaštitiće vas od prehlade, a pošto je bogat natrijumom pokušajte da ga jedete bez slanih mesnih prerađevina. Nije ni čudo što je moreplovac Džejms Kuk terao svoju posadu da jedu limun, pomorandžu i kupus, kako ne bi oboleli od skorbuta, bolesti do koje dolazi usled nedostatka C vitamina. Sve u svemu, ne govori se bez razloga da su deca nastala iz glavice kupusa, on je zaista blagotvoran za ceo naš organizam. Usled procesa kiseljenja u kupusu se povećava količina C vitamina. Čak i ljudi u gradovima su se odlučili da sami pripremaju kiseli kupus, jer je onaj u prodavnici, kako kažu, ipak skup. Vitamin U, koji je otkriven u kupusu, sprečava pojavu čireva na koži kao i u digestivnom traktu. Poznato je koliko je rasol delotvoran napitak posle burno provedene noći u druženju sa alkoholom. Pored velike količine vitamina C, kiseli kupus ima i bitnu ulogu u sagorevanju masti, a pošto je bogat mlečnim kiselinama održava crevnu floru. Ovakav kupus ima i manju kalorijsku vrednost, ali ne i energetsku. Trudite se da ga jedete bez kuvanja ili prženja.

Vreme slava i novogodišnjih praznika samo što nije, a kako je našem narodu svojstvena neumerenost u jelu i piću, kiseli kupus će nam više nego dobro doći. Ako vam je sve ovo gore manje bitno, možda vam otvori apetit to što se i kiselom kupusu prepisuje afrodizijačko dejstvo! Uživajte u zdravlju!

Foto: Tijana Janković

More Stories
Liga šampiona uvek sa vama