Održan okrugli sto Menjam se danas za bolje sutra povodom obeležavanja meseca borbe protiv raka dojek

dr Maja Gulan, hirurškinja onkološkinja: “Najbitnije je da se odazovu pregledu”

Svakog dan u Srbiji se dijagnostikuje 13 novih žena obolelih od raka dojke, dok svakog dana četiri žene izgube bitku sa ovom bolesti.  U Srbiji se godišnje otkrije oko 4.600 obolelih žena. Koliko su u očuvanju zdravlja dojki važne prevencije, redovne kontrole, zdravi stilovi života, ali i na koji način se izboriti sa uspostavljenom dijagnozom i terapijama, bile su samo neke od teme okruglog stola “Menjam se danas za bolje sutra” na temu borbe protiv raka dojke, u organizaciji Srpskog foruma protiv raka dojke i Maxi supermarketa.

Mamografija je široko prihvaćena kao najbolji metod za rano otkrivanje raka dojke, pre nego što se može otkriti dodirom.

„Veoma je važno da devojke, žene budu svesne značaja godišnjeg pregleda iako ne postoje nikakvi simptomi. Posle 40. godine života potrebno je uraditi jednom u dve godine mamografiju, dok se sa organizovanim skriningom– mamografskim pregledom dojki kreće sa 50.godinom života. Najbitnije je da se odazovu pregledu, jer se mamografijom može otkriti nepipljiv tumor, rani rak dojke, a koji je u toj fazi izlečiv“, kaže dr Maja Gulan, hirurškinja onkološkinja.

Istraživanja pokazuju da fizička aktivnost utiče pozitivno na smanjenje rizika od oboljevanja od raka dojke. Zdravi stilovi života imaju snažan uticaj na zdravlje dojki i sprečavanje razvoja bolesti.

Uključivanje korporativnog sektora u teme od velikog značaja, pogotovo koje su usmerene ka zdravlju, važan je deo u povećanju vidljivosti problema i pronalaženja rešenja.

„U našoj kompaniji zaposleno je više od 8.000 žena širom Srbije, što predstavlja dodatnu odgovornost u osmišljavanju i realizaciji projekata usmerenih ka zaposlenima, ali i njihovom uključivanju u aktivnosti koje mogu da doprinesu povećanju svesti o značaju prevencija, redovnih pregleda i zdravih stilova života najšire javnosti. U okviru društveno odgovornih akcija radimo na edukaciji žena u različitim segmentima, a zdravlje je jedno od najvažnijih“, kaže Mirjana Jovašević, direktorka korporativnih komunikacija kompanije Delez Srbija.

Rak dojke predstavlja najčešći oblik maligniteta u ženskoj populaciji na globalnom nivou, sa približno 1.670.000 novih slučajeva i više od 522.000 smrtnih slučajeva godišnje. U Evropi se svake godine otkrije oko 494.000 novih slučajeva, od kojih oko 143.000 žena izgubi bitku sa ovom bolesti.

„U 95 odsto slučajeva rak dojke je izlečiv ako se otkrije na vreme, nažalost u Srbiji od ove bolesti umre godišnje toliko žena da se mogu napuniti 32 autobusa. Odgovornost svih nas je ono što je potrebno, počev od pojedinaca, institucija, medija, države. Apelujem na sve drage dame da obavljaju redovne samopreglede i preventivne preglede, da se odazivaju na skrining, vole sebe, počnu da žive zdravije, sedišta u autobusima zamene sedištima bicikala. Važno je da svi koji su prošli bitku sa rakom budu svesni da je udruživanje način da pokušamo da promenimo u sistemu stvari na bolje“, kaže Vesna Bondžić, iz Ženskog centra Milica.