Crna cokolada

Crna čokolada – kraljica zdravlja

Studije pokazuju da tamna čokolada ima izuzetno visok nivo antiksidanasa, što znači da izuzetno pozitivno utiče na naše zdravlje.

Kada biramo čokoladu osnovno je da primetimo koliko ima procenata kakaa. Takođe je dobro da proverimo da li je taj kakao organski, koji šećer sadrži i u kom procentu. 

Ukoliko čokolada ima više kakao udela ona je samim tim i kvalitetnija.

Kakao može biti sirov i najvažniji je deo prave čokolade.

Kako bi čokolada bila prilagođenija ishrani, manje gorka, tamnija i sa blažim slasnijim ukusom, zrno se peče i melje, ali samim tim gubi većinu antioksidanasa i drugih nutrijenata. Pravi kakao je dobijen hladnim presovanjem kakao zrna. Na taj način su zadržani svi antioksidansi. Ukoliko odaberete čokoladu sa visokim procentom kakao udela imaćete vrednu namirnicu. U Naturaliji se koristi samo najkvalitetniji kakao.

Kakao sadrži veliki broj vitamina, minerala i oligoelemenata kao i magnezijum. Kakao ima i velike količine gvožđa, vitamina A, B, C, E, zatim hroma, mangana, cinka. Kakao je bogat omega 3 i omega 6 masnim kiselinama.

Kakao pomaže lučenje hormona sreće, serotonina i dopamina i time pozitivno utiče na naše raspoloženje.

Ukoliko želite da naučite kako da sami pravite čokoladu posetite link sa sjajnim receptima, 5 jednostavnih recepata. Neki od njih je sigurno po vašem ukusu.

foto: Ilustracija