Foto: Tijana Janković
Foto: Tijana Janković

Brzo i zdravo do tamnog tena     

Leto je vreme odmora, dokolice i uživanja na suncu. Kako bismo zdravo i lako preplanuli i zadržali lepu, bakarnu boju tena potrebno je da u svemu budemo umereni i  da se zdravo ophodimo prema svom telu.

Da bi  koža ravnomerno tamnela, potrebno je da se  odstrane stare i orožnale ćelije sa površine. To ćete najlakše uraditi tako što ćete pilingom (najbolje prirodnim) dobro istrljati kožu.  Za piling koristitite krupicu ili kristal šećer. Blago trljajte kožu, pa potom isperite mlakom vodom. Osušite kožu frotirom.

Da bi  ste pokrenuli tamni pigment, svakodnevno pre sunčanja koristite sok od šargarepe, dinje, kajsije, kruške, jabuke, a ishranu pojačajte spanaćem i blitvom. Ove biljke sadrže  beta karoten koji pomaže stvaranju melanina koji je potreban za tamnjenje kože. Na taj način će, dobijena bakarna boja tena, izgledati prirodno i zdravo.

Ne zaboravite da kožu redovno mažete kremom koja sadrži zaštitni faktor, čak i kada ste u hladu. Na taj način ćete sprečiti neželjene opekotine. Kremu nanosite na svakih sat i po vremena, kao i nakon svakog izlaska iz vode.

Izvegavajte sunčanje na terasi, na livadama, u parkovima… Najbolji efekat ostvarićete sunčanjem blizu vodenih površina. Ne brišite se peškirom posle kupanja, jer voda na telu ima optička svojstva, da prelama svetlost i na taj način se bolje i lakše tamni! Na svakih 5-10 minuta menjajte položaj pri sunčanju kako biste ravnomerno dobili željenu boju.

Ne zaboravite da je najzdravije sunčanje prepodne do 11h i nakon 16h.

Maslinovo ulje stavljajte samo na kožu koja već ima tamnu podlogu i koja je osunčana! U suprotnom rizikujete da zadobijete opekotine i bolne otoke.

Na plažu nikada nemojte da idete našminkane! Teška šminka deluje groteskno i neukusno i nikako joj  nije mesto na plaži! U letnjem periodu, pogotovo na velikim vrućinama izbegavajte teške pudere i masne kreme, koje začepljavaju pore i ne dozvoljavaju da koža slobodno diše!

Dezodorans i parfemi nisu preporučljivi za plažu, jer mogu da ostave tamne mrlje na koži pri dodiru sa sunčevim zracima.

Posle sunčanja na kožu nanesite lagan losion koji će vlažiti i hraniti kožu.

Kako biste se rashladile u toku letnjih meseci, umesto skupih mineralnih voda za kožu, koristiti običnu rashlađenu „kiselu“ vodu, koju ćete sipati u bočicu sa raspršivačem. Osveženje u vidu ladnog spreja prija uvek i svuda!