alkohol

Alkohola jača imuni sistem

Toplije vreme nam ne ide u prilog zbog mnogobrojnih virusa, koji vrebaju ali možete da ih nadmudrite i pobedite tako što ćete da konzumirate alkohol – ali umereno.

Novogodišnji i božićni praznici su nam pred pragom, a sa sobom donose obilje zabave, opuštanja, ukusne klope ali i pića u velikim količinama.

Da čašica dobre rakije zdravlje čuva, nije samo izreka naših dedova, potvrđuje i istraživanje naučnika koji se slažu da je umereno konzumiranje alkohola dobro za jačanje imunog sistema.

To ne znači naravno da bi trebalo da se olešite od pića za vreme predstojećih novogodišnjih žurki i da ne znate gde udarate već je dozvoljeno umereno uživanje u ispijanju alkoholnih napitaka.

Nedavno su sprovedena istraživanja na Univerzitetu u Oregonu, u kojem su učestvovali makaki majmuni, za koje se smatra da imaju sličan imuni sistem kao i ljudi.

Istraživanja su pokazala da je najjači imuni sistem imala ona grupa makaki majmuna koja je dobila alkohol u manjim količinama za razliku od onih koji su završili „pijani“, sa većom unetom količinom alkohola.

Naučnici odobravaju čašu vina za vreme večere, koje pored toga što štiti organizam, poboljšava zdravlje i kardiovaskularnu funkciju.

I samo da podsetimo, ako se odlučite da cevčite a pritom ste vozač, bolje pozovite taksi ili matorce da vas bezbedno vrate kući sa žura.

foto:freedigitalphotos.net