FIMS kardioloski kurs hotel Trim 1

2. Međunarodna konferencija medicine sporta Srbije

Pod nazivom „Nova dimenzija medicine sporta“ proteklog vikenda završena je   2. Međunarodna konferencija medicine sporta Srbije, a zaključak svih učesnika konferencije jeste da više nije moguće postići ozbiljne rezultate u sportu ukoliko iza sportista i trenera ne stoji ozbiljan medicinski tim i da je primena skrining protokola značajna metoda suzbijanja globalnog problema u elitnom sportu, a to je iznenadna srčana smrt.

Nakon četiri godine Beograd je ponovo bio centar nauke o sportu, a tokom tri dana najveći stručnjaci iz oblasti sportske medicine su delili znanje i ogromno iskustvo na temu kako smanjiti učestalost sportskih povreda, da li je moguće obaviti prevenciju iznenadne srčane smrti i kakve su inovacije u oblasti terapije sportista. 

Zavod za sport i medicinu sporta RS kao organizator događaja je nastojao da pokrije sve relevantne teme, a najviše pažnje se posvetilo suzbijanju problema. Prema rečima Gorana Bojovićadirektora Zavoda cilj je bio da ponovo na jednom mestu okupe najveća imena iz domena sporta i medicine sporta, kako bi se svi zajedno međusobno edukovali i tako pomogli rekreativcima ili profesionalnim sportistima da se što duže i što bezbednije bave omiljenim sportom. 

-Kao u uvod u konferenciju organizovali smo FIMS-ov „Kurs sportske kardiologije i fiziologije napora“ u hotelu Trim, pa potom dva dana vrlo korisnih predavanja i radionica u Sava Centru gde su svoja iskustva i savete podelili sa nama stručnjaci iz Srbije, Velike Britanije, Italije, Južne Afrike, Rusije, Švedske, Kine, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Slovenije – istakao je Bojović.

Događaj je podržala i Međunarodna Federacija Medicine sporta na čelu sa predsednikom FIMS-a Fabijem Pigocijemkoji je ovim povodom istakao „Promovisati edukaciju znači promovisati znaje, a promocija znanja vodi ka najboljoj praksi za sve spaecijaliste u sportskoj medicini, zato smo mi ovde“. On je u svom uvodnom predavanju govorio o značaju skrining protokola kao metodi suzbijanja globalnog problema u elitnom sportu a to je iznenadna srčana smrt.

– Nakon skirning protokola moramo kontrolisati težinu i ishranu. Takođe  mnogi podaci govore o tome da korišćenje bilo kakvih nedozvoljenih supstanci ili dopinga može voditi ka iznenadnom prestanku rada srčanog mišića – objasnio je Pigoci.

Na konferenciju su govorili i stručnjaci iz Aspetar klinike, najpoznatije i najmodernije sportske bolnice koja se nalazi u Kataru.

-Mnogo zavisi od vrste sporta, svakako su ramena i kolena najugroženiji zglobovi, ipak najveći problem koji dovodi do sportskih povreda jeste pretreniranost. Mnogi žele da treniraju više nego što mogu i idu van svojih mogućnosti – izjavio je profesor ortopedije i direktor Instituta za medicinu sporta Ilinois Mark Hutchinson.  

Aspetar je kao klinika uspostavila i model sportske evaluacije koji se sprovodi pre početka trenažnog procesa kako bi se umanjile mogućnosti od povreda.

-Svaka sportska disciplina ima drugačije fiziološke zahteve neke se zasnivaju na izdržljivosti, neke na snazi, a neke na brzini. Na primer fudbal je kombinacija svega toga plus tehnika i smremnost. Zato se mere evaluacije moraju izvršavati kroz određene fiziološke specifičnosti koje taj sport nameće – istakao je dr Emin Ergen.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičicje na otvaranju konferencije podsetio da ne treba zaboraviti da je Srbija jedna od retkih zemalja koja ima katedru sportske medicine i on se ovom prilikom obratio studentima i poručio im da iskoriste priliku i da kradu znanje od najboljih i prenesu ga novim generacijama. On je istakao da je ova konferencija od ogromnog značaj za Srbiju, jer Beograd i sportsku medicinu stavlja u sam vrh po svetskim merilima.

Konferenciju je organizovao Zavod za sport i medicinu sporta RS uz podršku FIMS-a (Internacionalne Federacije Medicine Sporta) i Udruženja za medicinu sporta Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Počasni pokrovitelj događaja su Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina.