ID 100348957

„Ona“ pilula

Malo mladih žena zaista vodi računa o kontracepciji. To nije slučaj samo u Srbiji. Sa tim problemom susreću sve svi mladi kojima je seks tabu tema. Zbog srama i nedostatka informacija, dešavaju se neželjene maloletničke trudnoće i upropaštavaju se životi mladih ljudi koji su nespremni da se suoče sa odgovornošću koje roditeljstvo nosi.

Nezgode se dešavaju i u slučaju dobre informisanosti. Kondom može da pukne u toku odnosa, da se dogodi greška pri prekinutom snošaju, ili se zaboravi na kontraceptivnu pilulu. Tada nastupa  očajavanje, iako rešenje postoji. Ono se zove „pilula za jutro posle“.

Istorija kaže da je oduvek postojala potreba da se reši problem neželjenog začeća. O tome postoje zapisi na papirusima iz drevnog Egipta.

Polinežanska plemena imala su specijalan recept za postkoitalnu kontracepciju. Polinežanke koje nisu želele da zatrudne upražnjavale su poseban ritual tresenja donjeg dela tela u polusedećem ili klečećem položaju.

U nekim kulturama su se žene ispirale biljnim vodama, igrale, skakale… Žene s početka 20. veka prale su se sirćetom koji se stavljao na sunđerčić, velikim dozama vitamina C, aspirinima, pa i ispiranjem gaziranog pića i alkoholom. Kod nas je to najčešće bio slučaj, ispiranje rakijom.

U poslednjih nekoliko decenija pojavili su se lekovi koji pružaju adekvatnu zaštitu „za posle“.

Potreba za hitnom kontracepcijom, kada sve njene druge metode zakažu, je ogromna. O tome bi trebalo jasno i glasno govoriti.

Statistika kaže da se u svetu svakih sedam minuta izvrši po jedan abortus. U Srbiji se ne zna tačan broj abortusa, kako neki podaci tvrde bilo ih je oko 200 000 godišnje. Edukacija o neželjenoj trudnoći je vrlo nužna, kako bi se ova poražavajuća statistika umanjila.

„Pilula za jutro posle“ je vid hitne kontracepcije. Služi kao rezervna podrška kada je već došlo do nezaštićenog seksualnog odnosa. Njeno dejstvo traje oko 72 sata.

Drugim rečima, funkcija ove pilule jeste da spreči, odnosno odloži ovulaciju, ili da spreči implementaciju oplođene ćelije u zid materice.

Ona može da zaštiti ženu samo u slučaju da se poslednji rizični polni odnos dogodio do 72 sata ranije. Ne pruža zaštitu unapred i nije abortivno sredstvo.