couple 1299491 1280

Nauka kaže: ljubljenje je super!

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Privlačnost u vazduhu, uspostavljen kontakt očima, neopisiva strast prema osobi preko puta i dogodi se poljubac! Topao, lagan, požudan, nežan, romantičan, ljubljenje je, kazaće mnogi, najlepša stvar na svetu a sa ovom činjenicom se slaže i nauka. Otkrijte i zašto je to tako.

Levu ruku pruži, partnera približi pa ga onda najstrastvenije poljubi! Nauka kaže da ljubljenje donosi brojne zdravstvene benefite za parove, koji se često ljube. Poljubac leči sve a ovo su samo neki primeri, zbog kojih bi trebalo da se parovi ljubr što češće.

Poljubac donosi pozitivne emocije i dobro raspoloženje

Pre odlaska na posao, udelite jedan sočan poljubac svom partneru i sjajno raspoloženje će doći. Ljubljenje pokreće hormon oksitocin, koji stvara poverenje između partnera i istovremeno smanjuje strah od neuspeha. Nedavno istraživanju na univerzitetu u Luzijani je obavilo eksperiment između parova, čiji je jedini zadatak bio da se ljube oko petnaest minuta. Varnice su sevale a zadovoljstvo i sreća isijavala iz očiju parova.

Ljubljenje ojačava vezu i imunitet

Iako uopšte ne zvuči privlačno, na prvu loptu ali deljenje pljuvačke između partnera čini da se jača imunitet. Prema istraživanju iz 2014. godine, koje je objavio jedan medicinski časopis, parovi koji se često ljube, razmenjuju mikrobiote (mikroflora), koja dalje primorava organizam da pravi antitela u borbi protiv bakterija koje nas vrebaju. Ako ste se ikada pitali o kojoj količini bakterija pričamo koje se razmenjuju prilikom poljupca, možda ćete se šokirati, reč je o čak osamdeset miliona za tek deset sekundi!

Ljubljenje nam spaljuje kalorije

Pored toga što nam ljubljenje golica leptiriće u stomaku da polete do neslućenih visina, isto tako ljubljenje nam spaljuje kalorije. Ne možemo da poredimo potrošene kalorije kada se dvoje seksaju i dvoje kada se ljube, ali budite sigurni da ljubljene od nekih desetak minuta može da sagori čokoladicu, koju ste smazali na putu do posla. Mislimo na čokoladicu od 3o grama.

Ljubljenje tera stres k’o od šale

Verujemo da nijednoj osobi na svetu nije na pameti da se ljubaka, kada je pod velikim stresom, bilo zbog posla ili privatnih problema ali baš je to potrebno da uradimo: da se ljubimo! Ljubljenje dovodi u red hormon kortizol, koji je zadužen za stresne situacije. Prema tome, ako vidite da je partner na ivici da eksplodira, vi se prišunjajte, ukradite mu pažnju i navalite, sa poljupcima!

foto: pixabay.com