fbpx

Sicilija – mediteransko ostrvo kao stvoreno za hedoniste

U susret novoj letnjoj sezoni, glavna tema svakog razgovora postaju planovi za letovanje. Odabir destinacije, uslovi koje nude turističke agencije ili privatni smeštaji, broj dana provedenih na odmoru, odnos cene i kvaliteta samo su neki od činilaca koji utiču na donošenje odluke o tome gde letovati ove godine.

Neke od najatraktivnijih turističkih destinacija kojima se okreće sve veći broj turista su svakako mesta u Sredozemnom moru. Prelepa ostrva, peščane plaže, mediteranska klima i sjajan provod samo su neke od preporuka da turisti svoj odmor provedu na plavom Mediteranu.

Jedna takva destinacija je i prelepo ostrvo na jugu Evrope, prirodni nastavak “italijanske čizme”, koje je ujedno i najveće ostrvo Starog kontinetna. Reč je naravno o mediteranskom ostrvo stvorenom za hedoniste – Siciliji. U nastavku teksta saznajte zašto je Sicila raj na zemlji i pravo mesto za uživanje u odmoru.

Sicilija – ostrvo bogate i jedinstvene kulture

Sicilija je najveće, a verovatno i najlepše i najživopisnije ostrvo Sredozemnog mora. Zbog istorije koja seže unazad više od tri milenijuma, Sicilija je savršena opcija za sve one koji vole duh jedinstvene i pitoreskne južne Italije. U ovom aranžmanu za Siciliju, pored prelepih krajolika i divnog prozirnog mora, turisti imaju priliku da uživaju u neverovatnoj arhitekturi ostrvskog dela “čizme”.

Sicilija je Mesinskim moreuzom odvojena od poluostrva Kalabrija, pa može da se kaže da predstavlja državicu za sebe, što zbog autentičnih običaja, kulturoloških odrednica i specifičnog načina života, tako i zbog bogatog stvaralaštva i jezičkih tvorevina koje ga čine unikatnim delom Italije.

Ekonomski i politički centar države i glavni grad ostrva je Palermo. Šarmantan, ponosan i gostoljubiv grad sa prelepim plažama i divljim predelima koji sežu izvan urbanističkih naselja čini ovaj grad jednim od najlepših u celoj Italiji.

Ostrvski raj na zemlji – užitak za sve hedoniste

Sicilija predstavlja sublimaciju svega što karakteriše Sredozemlje. Nasleđe starih Grka, Vizantinaca, Arapa i španskih nomada predstavlja mediteranski svet u malom na ovom prelepom ostrvu. Zanosne peščane plaže ostavljaju posetioce bez daha, vrela mediteranska klima, živahnost i energija na svakom koraku, kao i gostoljubivost domaćina samo su neki od epiteta koji se koriste pri opisivanju ovog ostrva i turističkih destinacija na Siciliji.

Kaldrmisane krivudave ulice, “razbacane” starinske kuće i fascinantna remek-dela arhitekture koja odolevaju zubu vremena čine da Sicilija uvek bude atraktivna letnja destinacija kojoj se turisti uvek rado vraćaju. Još jedna stvar po kojoj je ovaj ostrvski raj jedinstven je činjenica da se na Siciliji nalazi najviši vulkan u Evropi i jedan od najaktivnijih na svetu – Etna.

Geografska i geološka različitost, koja seže od visokih snežnih vrhova planina, brda i aktivnih vulkana, preko kristalno čistog mora, očaravajućeg zelenila i arhitektonski šarenih gradića na obali, izdvajaju Siciliju kao dragulj Mediterana. Siciliju odlikuje razvijena pijačna kultura, na kojoj se prepliću mešavine ukusa italijanskih specilaiteta, mirisa čuvenih vina i pejzaža, koji, uz netaknutu prirodu, čine ugođaj turista savršenim.

Mesto Sicilije u popularnoj kulturi

Mnogi turisti Italiju zamišljaju kao romantičnu, pitoresknu, pomalo haotičnu i misterioznu zemlju sa obiljem boja, prirodnih lepota i avanture. Naravno, svaki deo zemlje ima svojih posebnosti koje ga odvajaju od ostatka “čizme”. Ipak, magija siromašnog juga je razlog zbog kojeg Sicilija opravdava očekivanja ove zemlje podno Apenina stvorena usled projekcija popularne kulture i holivudskog.

Najpoznatija trilogija koja eksploatiše temu mafije – “Kum” Frensisa Forda Kopole – delom je sniman baš na Siciliji, a sicilijanska mafija je poslužila kao inspiracija za ovaj filmski klasik. Iako je tema kojom se ostvarenje bavi škakljiva, ipak je Sicilija, sa ionako bogatom istorijom i tradicijom, dobila značajno mesto u modernoj popularnoj kulturi. Otuda, veliki broj turista odlučuje da poseti baš ovo ostrvo kada putuje u Italiju. Vreo vazduh koji se savršeno uklapa u vreli temperament Sicilijanaca, kontrastni izgled modernog, ruralnog i istorijskog, mešavina ukusa, mirisa i prirodnog šarenila, uz ogromnu strast prema fudbalu i vinu čini da Sicilija bude na listi zemalja koje vredi posetiti za života.