IMG 4683

Raskošna i egzotična Antalija

Antalija, najposećenija letnja destinacija u Turskoj vas već na prvi pogled zavodi i čini da se istog časa zaljubite u ovaj magičan grad. Smeštena u antalijskom zalivu ispod planine Taurus, Antalija ponosno izlazi na kraljevsko plavo, Sredozemno more.

Antalija je veliki grad poput evropskih metropola kao što je, na primer, naš glavni grad. Možemo reći da je podeljena na dva dela: stari deo grada koji se proteže oko luke i utvrđenja Kaleici (zamak) i savremeni i moderniji deo grada.

Stari deo grada

Stari deo grada je kao stvoren za duge šetnje i uživanje u pogledu na ostatke vizantijske, romanske i seldžutske arhitekture. Neki početak obilaska utvrđenja Kaleici smatra se prolazak kroz Hadrijanovu kapiju. Stare kuće koje su odvojene uskom kaldrmom neodoljivo podsećaju na našu Skadarliju, samo su ulice mnogo duže. Turisti osim razgledanja i kupovine predivnih suvenira, mogu uživati u lokalnim specijalitetima i vinima kao i dobro poznatom turskom čaju.

Savremeni deo grada

Savremeni deo grada obiluje širokim bulevarima, barovima, tržnim centrima i egzotičnim palmama koje vas na svakom koraku podsećaju da ste na moru. Sam obilazak grada je veoma dobro organizovan pa se do centra lako može stići autobusom i dolmušima koji su nešto pristupačniji i često saobraćaju na radost turista.

Ljubitelji avanture, umetnosti i kulturnih znamenitosti bi svakako trebalo da posete Olimpus, mesto sa arheološkim ostacima iz II veka p.n.e. zatim Aspendos, poznat po svom pozorištu ali i Akvarijume Antalije. Antalijski akvarijum se smatra najvećim u Evropi.

 Antalija, Turska

Smeštaj

Svi hoteli u Antaliji su za svaku pohvalu i svako može da pronađe smeštaj u odnosu na to sa koliko novca raspolaže. Svi bolji hoteli su veoma lepo uređeni, imaju svoje olimpijske bazene, ukusne kuhinje i divno sređena šetališta.

 

Koje vreme je idealno za putovanje?

Temperatura vazduha je visoka, posebno u toku letnje sezone (jul, avgust) pa ko nije ljubitelj “prženja”, idealno je vreme da poseti Antaliju u septembru i oktobru. More je prava “banja”. U oktobru je temperatura više nego prijatnih 23-24 stepena.

Antalija je, čini se, podređena strancima jer izuzev džamije tu i tamo, nećete se često sretati sa orijentalnim tragovima kaš što je to slučaj sa Tunisom.

Pored dobrog noćnog života i dobrog šopinga, Antalija je poznata i po svojim fenomenalnim peščanim plažama – Lara i Konyalti. Na ovim plažama je sunčanje i izležavanje zaista pravi doživljaj.

 

Hrana

Ako pored hotelske hrane ipak poželite da okusite nešto turske kuhinje, pored dobro poznatog i izvikanog kebaba, opredelite se za picu na turski način (“lahmacun”). Verujte nam, testo i fil su neodoljivi.

Šoping

Šoping po pravilu uvek nekako ostavljamo za kraj. Antalija ima veliki broj šoping molova ali i velikih bazara u kojima se može kuputi isključivo roba turskog porekla. Ne zaboravite da pored zanimljivih kožnih stvarčica i fensi garderobe, kupite turistički simbol Antalije – tirkizno plavo oko u obliku naušnica, narukvica, priveska.

Ljubaznost domaćina, izvrsni specijaliteti, toplo more, ukusne baklave, turski čaj, drveće mandarina, raskoš samog grada vas veoma brzo ali sigurno razmazi.

Barem je tako bilo u našem slučaju. Sjajno.

foto: Dragana Jovanović