prosetajte mikelandjelovim trgom 586 1

Prošetajte Mikelanđelovim trgom

Trg Kampidoljo u Rimu

Rim, grad koji postoji već oko 2 800 godina, je pravi muzej na otvorenom. Ako prošetate rimskim ulicama imaćete osećaj da putujete kroz vreme. Jedna od brojnih lepota i znamenitosti je Trg Kampidoljo, delo čuvenog Mikelanđela…

U Rimu živi tri miliona stanovnika. Prema nezvaničnim informacijma, u ovom gradu se nalazi još toliko pridošlica. Mediteranska klima, karakteristična arhitektura i bogato kulturno-istorijsko nasleđe italijanske prestonice privlače turiste iz čitavog sveta. Zbog toga je Rim grad na čijim ulicama je uvek živo.

Rimska arhitektura je karatersitična po patini, originalnoj, rustičnoj fasadi. Mnoge ulice su prekrivene kaldrmom. Između zgusnutih zgrada sa uskim prolazima nalaze se i brojna stepeništa. Ovaj romantični grad ima i posebnu vegetaciju. Kada ugledate drvo parasol, nema sumnje, u Rimu ste.

Znamenitosti su na svakom koraku. Kada stignete u Rim želećete da vidite sve. Međutim, ma koliko vremena imali, činiće vam se da nećete uspeti da sve obiđete, a to je zaista tako. Zato vam ovom prilikom predstavljamo Trg Kampidoljo.

Rim

Parasol-drvo karakteristično za Rim

Piazza del Campidoglio, Trg Kampidoljo

Rim, koji reka Tibar deli na antički i hriškanski, smešten je na sedam brežuljaka. Na jednom od njih, iznad Rimskog foruma, nalazi se i Trg Kampidoljo. Italijani ovo brdašce nazivaju Capitolino ili Campidoglio (Kampidoljo). Ovo mesto je posebno po svojoj lepoti, po tome što je delo čuvenog majstora i po svom položaju. Sa Kampidolja ćete imati fantastičan pogled na Rimski forum i Koloseum. Možda će nekima od vas Kapidoljo biti zanimljiv i zbog toga što ćete baš sa ovog mesta najbolje videti gde živi Sofija Loren. Ako želite da imate mušku decu, kako legenda kaže, popijte vodu sa česme koja se nalazi iza Trga.

Kako biste što bolje upoznali Kampidoljo, otkrijte nekoliko zanimljivih istorijskih činjenica.

Zanimljive istorijske činjenice

Piazza del Campidoglio, Trg Kampidoljo, je delo Mikelanđela Buonarotija. Ovog čuvenog renesansnog umetnika angažovao je Papa Pavle III, jer je želeo da impresionira Čarlsa V. Mikelanđelo je na izgledu Kampidolja radio deset godina. Nažalost, projekat nije završen za njegovog života, već tek u 17. veku.

Trg ima oblik trapeza i okrenut je ka Papskom Rimu, odnosno ka baziliki Svetog Petra. Ovo arhitektonsko rešenje iz 16. veka je posebno je i po položaju zgrada. Tri građevine koje ga okružuju nisu postavljene paralelno jedna u odnosu na drugu, već pod većim uglom. U zgradama na Kampidolju su nekada bile smeštene državne institucije. Sada se tu nalaze muzeji Kapitolini (Musei Capitolini).

Rim

Mikelanđelov dizajn Trga Kampidoljo,  (ilustracija:wiki)

Statua Marka Aurelija

Centralno mesto na trgu zauzima statua Marka Aurelija koja je takođe Mikelanđelovo delo. Statua koja se tu nalazi je ustvari replika, dok je original u muzeju.

Mikelanđelo je konstruisao stepenište ka Kampidolju na taj način da je ublažio strmo uzvišenje, a ti me je omogućio konjanicima da se popnu na svojim konjima.

Danas do Kampidolja možete da dođete bilo kojim autobusom koji prolazi Pjacom Venecija (Piazza Venezia). Cena autobuske karte je dva evra za vožnju u trajanju od 75 minuta. Trodnevna karta koja važi za vožnju autobusom i metroom je jedanaest evra.

Muzej Kapitoline (Capitoline)

Kada dođete do Trga, obavezno posetite  muzej i galeriju Kapitoline. U njemu ćete videti kako je nastajao Kampidoljo, kao i čuvenu statuu Vučice. Na poslednjem spratu muzeja nalazi se galerija slika u kojoj možete da vidite dela čuvenih slikara, kao što su Karavađo, Van Dajk… Ulaz je dvanaest evra.

Rim

Vučica (Lupa Capitolina), Muzej Kapitoline

Ako je Rim vaša buduća destinacija, pored Kampidolja i ostalih fascinantnih znamenitosti, ne propustite ni priliku da probate rimski sladoled.

 foto: Tijana Janković