h MG 7827 e1497184545352

Kako sam ponovo upoznala Herceg Novi

Budila sam se u mirisu jasmina i uz cvrkut ptica. Kupala sam se u dobro slanom Jadranskom moru, iako je bila predsezona. Sladila sam se čuvenim kolačem Tri leće. Šetala sam i upoznala bogatu istoriju grada. Otkrila sam jedan sasvim novi Herceg Novi, koji je podjednako prijatan kao onaj koji pamtimo, a opet spreman za jedno bogatije, ozbiljnije turističko iskustvo.

© Miss Stills Photography
Zalazak sunca, Hunguest Hotel Sun Resort

Da je letovanje u predsezoni dobar izbor uverila sam se već početkom juna, kada sam posetila Herceg Novi. Temperatura mora je bila oko 20 stepeni, što je značilo da je, uz manju priremu za ulazak, kupanje bilo zagarantovano. Voda je lepa, bistra i slana. Iako svi more volimo zbog mora, zgodno je kada postoji i opcija bazena ili džakuzija, zar ne? I to sam pronašla bez problema, jer smeštaj u Crnoj Gori i to ima u svojoj ponudi. Zato i ne čudi činjenica da u hotelima letuju Holanđani, Šveđanji, Rusi, Mađari… a u poslednje vreme kako sam, u razgovoru sa direktorkom “Hunguest Hotel Sun Resort-a” Ritom Lukač, saznala, i sve više srpskih gostiju.  

© Miss Stills Photography
Hunguest Hotel Sun Resort, bazen. Pogled sa krovne terase.

Naučila sam da je letovanje na crnogorskom primorju nešto više od plaže, kupanja i klubova. Herceg Novi ima bogat kulturni sadržaj, kojim ćete se i vi oduševeti, ako ste podjednako radoznali turisti.

© Miss Stills Photography
Herceg Novi, Stari grad

Novina po tom pitanju je Gradski muzej Mirko Komnenović, koji je u funkciji od prošle godine, pa mnogi nisu upućeni u njegovo postojanje. U nekadašnjem posedu dugogodišnjeg gradonačlenika Herceg Novog i ministra u Vladi Kraljevine Jugoslavije Mirka Komnenovića danas se nalaze zbirke: arheološke, istorijske, etnološke, i ikone. Najznačajniji eksponat je parapetna ploča i delovi oltarske pregrade iz crkve Sv. Tome u Kutima iz 11. veka.  Ova ustanova će vas okupirati lepotom svog zdanja već pri samom ulasku u muzejsko dvorište, u kome se nalazi rastinje iz svih delova sveta, kao što je to, na primer, avokado.

© Miss Stills Photography
Gradski muzej Mirko Komnenović

Da li ste znali da je Herceg Novi poznat kao grad cveća i zelenila? Oleandere možete da pronađete na svakom koraku. U hotelu čiji sam gost bila, a koji ima čitav hektar pod baštom, uživala sam u magnolijama, jasminom i u hladu palminog drveta. Hotelski kompleks “Hunguest Hotel Sun Resort” sa četiri zvezdice, deo je velikog mađarskog lanca hotela i nalazi se na samoj plaži. U ovom hotelu kažu da je osećaj udobnosti gostiju imperativ, pa mi je tako i njegova direktorka, a moja domaćica, Rita Lukač potvrdila da je dobar krevet ono najvažnije što gost traži. Zaista i jeste tako.

Kada se dobro naspavate, možete da plivate i otkrivate grad u dugim šetnjama; na primer, po čuvenom šetalištu tik uz more, i po bezbrojnom stepeništu, koje je prepoznatljiva urbanistička odlika Herceg Novog. Zatim, po glavnoj Njegoševoj ulici, u kojoj se nalazi kuća nobelovca Ive Andrića, ili preko Kanli kule, pa sve do Manastira Savina, takođe okruženog gustom vegetacijom.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner
© Miss Stills Photography
Šetnja Herceg Novim.

U Herceg Novom može da se oseti i ruža vetrova, a, kako su mi meštani ispričali, najlepše se kupa kada pada kiša. Turisti dolaze u ovaj grad, koji se nalazi na ulasku u Boku a u podnožju planine Orjen, od aprila do oktobra, dok je vrhunac sezone od 20. juna do 20. avgusta.

Poseban utisak na mene je ostavilo i zapažanje da su uske, romantične ulice Herceg Novog pitome i za brojne mačke, što će posebno oduševiti ljubitelje ovih životinja. Zato se nemojte iznenaditi kad osetite da vam se oko nogu mota neka maca, dok ručate u restoranu.

Inače, ovde se jede dobro. Hrana je slična našoj kuhinji, uz dodatak morskih specijaliteta. Jela sam najbolju riblju čorbu do sad, napravljenu po receptu gospođe Zage, glavne kuvarice Sun Resort-a. Još jedna zanimljivost, kada su u pitanju Novljani, jeste to da oni ne vole da vraćaju kusur, pa je za turiste preporučljivo da uvek kod sebe imaju sitninu.

Bilo da planirate putovanje ili se iznenada uputite do ove destinacije, budite otvoreni da iskusite Herceg Novi u potpunosti na nov ili za vas, možda, jedinstven način. 

© Miss Stills Photography

Foto: Miss Stills Photography