holiday 2880261 1920

Da li ste proverili datum važenja svog pasoša?

Uveliko ste isplanirali sebi letovanje, ponosni ste na sebe što ste uspeli čak ove godine ranije da uplatite akontaciju za smeštaj i prevoz i obezbedite sve te divne krpice na sezonskom sniženju. Imamo jedno važno pitanje za vas, da li ste proverili datum važenja svoje putne isprave?

Kako je pre desetak godina započeto izdavanje novih biometrijskih pasoša za građane naše zemlje, ove godine mnogima ističe važnost pasoša pa su gužve na šalterima za podnošenje novih putnih isprava, ogromne!

No, nemojte unapred da paničite već za početak se informišete koje zemlje zahtevaju određeni rok važenja putne isprave. 

Ako ste planirali da krenete put destinacije, koja pripada Evropskoj uniji, recimo Španije, Italije, Grčke ili Bugarske, možete bezbrižno putovati u slučaju da vam je ostalo do isteka pasoša minimum tri meseca od datuma planiranog povratka u Srbiju. 

Ovog leta planirate da otputujete na Ohridsko jezero? Bez brige, granicu Makedonije možete da pređete samo sa ličnom kartom. Ovo isto važi i za Republiku Srpsku i Crnu Goru.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

U slučaju da ste izabrali ovog leta da posetite Egipat ili Tursku, pasoš mora da ima rok važenja šest meseci od datuma ulaska u navedene zemlje.

Sada kada ste pronašli svoju putnu ispravu i uverili ste se sopstvenim očima koji datum piše na njoj, možete polako da se pripremate u zavisnosti od toga kuda će da vas odvedu vaša stopala ove sezone.

foto:pixabay.com