kompas

Besplatno a puno vredi: jedinstveno putovanje

Nakon leta i godišnjih odmora težimo ka produženju zadovoljstva. Međutim, pored istraživanja i putovanja prostranstvima planete Zemlje, ono što i te kako intrigira jeste svima dostupna destinacija – putovanje unutar nas samih.

Turizam predstavlja jedan od glavnih socijalnih i ekonomskih fenomena modernog doba, on je takođe i civilizacijski, kulturološki, edukativni i masovni fenomen savremenog društva. On je posledica ekonomskog napretka, i predstavlja jednu od najprofitabilnijih industrija u svetu.

U prošlosti je bio privilegija viših slojeva društva, međutim, sa industrijalizacijom i modernizacijom, koje su dovela do stvaranja viška vremena, postaje dostupan svima i rasprostranjena masovna pojava.

Svet biva sve složeniji, tako da savremeni turizam biva u simbiozi sa šou biznisom. Turistička ponuda i potražnja je sve obimnija i raznovrsnija, a tendencija je da se kupi, troši i uživa. Ista deviza se primenjuje i u životu savremenog čoveka.

Na snazi je nova demokratija za potrošače. Sa namerom da doživimo nesto radikalno drugačije od svog poznatog života, i stereotipne svakodnevnice, često se lepimo za marketinške trikove.

Slogani promotivnih putovanja prodaju nam: putovanja iz snova neodoljivih lepota, letnju avanturu, idealne destinacije, tropski raj, raj na zemlji… Kroz njih se realizuju naši hedonistički zahtevi. Zadovoljenje potreba po svaku cenu postaje imperativ, i poprima kulturološka obeležja. Putovanja kao opsesija su proizašla iz savremenog načina života, i predstavljaju pokušaj da se ponište otuđeni oblici postojanja koji su nametnuti usled savremenog života.

Ono čega se svi klonimo je povratak u stvarni svet, stoga težimo nekom raju. Zaviriti u sebe, upoznati se zaista sa svojim bićem je velika stvar, i jedno veliko putešestvije. Kroz realna putovanja sigurno da stvaramo jednu novu dimenziju, upotpunjujemo se upoznavanjem drugih kultura, medjutim od sebe i onoga što nosimo u sebi ne može se pobeći. Današnje putujuće čovečanstvo, uprkos brojnim putovanjima ne deluje spokojno i skladno, već veoma haotično, stoga bilo bi zgodno pronaći put u sebi koji nas dovodi do toga da se svako jutro budimo sa bezrazložnim osmehom na licu.

“Ja i dalje verujem u raj, ali mislim da to nije neko mesto na koje morate otputovati i tražiti, već upravo kako se osećate na trenutak u vašem životu kad ste deo nečega.” autor

Putovanje izunutra podrazumeva, teren svoje duše i duhovnosti. Uključuje u sebe razna učenja i filozofije, a upravo kroz lično umeće traganja pronalazimo unutrašnji mir. A najvrednija invensticija je ta koja nam donosi osećaj ispunjenosti, zadovoljstva i sreće.

foto:freedigitalphotos.net