flan 725903 1280

Portugalski puding od slanine

Pojedina jela su nekada davno bila namenjena samo za kraljeve i bogate trgovce, danas imamo to zadovoljstvo da kuvamo bez granica šta god poželimo. Ako ste u potrazi za neobičnim i nesvakidašnjim jelom, imamo zanimljiv predlog za vas, probajte da uživate u degustaciji pudinga od slanine, na portugalski način.

Portugalska kuhinja je poznata po plodovima mora na jugu zemlje, a ako kojim slučajem krenete prema severu zemlje, susrećete se sa nešto masnijim jelom i specijalitetima od mesa. Tako se i ova neobična poslastica jede u svim delovima zemlje, a verujemo da neki pojedinci po prvi put čuju da može da se pripremi puding sa slaninom.

No, krenimo redom, za pripremu ovog specijaliteta morate da imate na stolu: 400 gr. šećera, 200 gr. šećera za pravljenje karamela, jedna manja čaša Porto vina, 50 gr. sveže svinjske slanine, 15 žumanaca, jedan limun, 50 mililietara vode i jedan štapić cimeta.

Sa pripremom se počinje tako što se od 200 gr. šećera napravi lepi karamel. Karamel se sipa u kalup za puding sa svih strana. U drugoj šerpici/tiganju se doda voda, 400 gr. šećera, limun, štapić cimeta i slanina, koja je sečena na tanke tračice. Šerpa sa svim sastojcima se stavi na ringlu dok ne dostigne temperaturu od 103 stepeni Celzijusa. Zatim se skine sa ringle i ostaviti da se malo ohladi. Dodati žumanca koja su umućena sa čašom vina u smesu. Sve ovo zajedno se sipa u kalup za puding, koji je prethodno premazen karamelom. Kuvati celu smesu još oko sat vremena na umerenoj temperaturi i skloniti da se potpuno ohladi. Puding izvaditi iz kalupa i uživati.

Mi još uvek nismo probali ovaj recept ali nam je namera da ga primenimo u kuhinji u danima pred nama.

foto: pixabay.com