uspeh zavisi i od boja 58

Uspeh zavisi i od boja

Odeća poput CV-a!

Odelo ne čini čoveka, ali ga i te kako opisuje! Okolina procenjuje čoveka po spoljašnjem izgledu. Svi šaljemo poruke putem našeg ličnog imidža. Odelo o nama govori i ono čega nismo svesni…

Mnoge kompanije su i te kako svesne „konfekcijske komunikacije”, te su uvele vrlo stroga pravila oblačenja u svom radnom okruženju. Mnogo je stručnjaka poslovne etike koji ističu garderobu kao jedan od vrlo bitnih faktora na putu ka uspehu, te nije čudno što su mediji preplavljeni savetima šta i kako treba obući ukoliko imate važan poslovni sastanak, ispit, audiciju…

Da boje odeće utiču na naš poslovni uspeh dokazala je Linda Goldman, autorka knjige „Kako ostaviti prvi utisak vredan milion dolara”. Ona kaže da su boje od velike važnosti, jer tako šaljemo sagovornicima sliku o našem celokupnom mikrokosmosu, o karakteru ličnosti, o interesovanjima, ali i o slabostima, manama i frustracijama…

Smatra se da je plava boja najidealnija za poslovne pregovore. Boja neba odaje utisak moći, snažne volje i odlučnog karaktera, ali i šalje poruku da je onaj koji je nosi dobroćudan i prijateljski nastrojen.

Bež boja se ne shvata „ozbiljno”. Psiholozi savetuju da je treba izbegavati, jer ne odaje poverenje. To je boja leta i dozvoljena je samo u neformalnim sastancima. Mogu je nositi već profesionalno ostvareni ljudi na visokim pozicijama poslovne hijerarhije, npr. direktori. Zanimljivo je da bež boja najviše pristaje lekarima i ostalim medicinskim radnicima, te se njima i „oprašta” na poslovnim sastancima.

Tamno odelo je uvek prihvatljivo, pa čak i u letnjim mesecima. Šalje poruku moći i glamura. Treba biti oprezan sa crnom bojom, jer ona često ima dvojako značenje. Kada se nosi crno odelo, haljina, sako, trebalo bi voditi računa o svakom detalju. Vrlo je važno da ste uredni, kako vas ne bi neko okarakterisao kao depresivnu, lenju ili nemarnu osobu. Ukoliko je sve na svom mestu, uštirkano i ispeglano, odavaćete utisak prefinjene osobe.

Belu boju bi trebalo izbegavati. U nekim istočnjačkim kulturama to je boja žalosti, te je ne prihvatljiva i u poslovnoj komunikaciji. Mit o nevinosti koji bela boja nosi sa sobom u svetu biznisa je potpuno nepoznat i neprihvaćen!

Crvena je boja jakog karaktera, odaje strasnu osobu, ali to je prihvatljivo jedino ako je vaš posao vezan za šou biznis. U ozbiljnom poslovanju potpuno je neprimerena, jer je crvena boja flerta i asocira na zavođenje. Bez obzira da li je nose muškarci ili žene, crvena neka bude rezervisana za privatne zabave.

Pastelne boje, ružičaste, narandžaste i sivkaste nijanse treba pažljivo birati. One nose rizik da u njima izgledate „isprano”, jeftino i neugledno. Naravno ovo ne važi za odeću sačinjenu od otmenih materijala, poput svile. Ružičasta muška košulja je potpuno neprimerena, jer može da ostavi utisak nežnog i nestabilnog muškarca, nepouzdanog za pregovore.

Tamnoljubičasta odaje eleganciju, autoritet i otmenost. Sa njom nikada nećete pogrešiti.

Zelena asocira na konzervativizam, moć i snagu. Svetlije nijanse govore o veselom karakteru i pozitivnoj osobi sa kojim je lako pregovarati.

Žuta govori da ste opušteni, komunikativni i spremni na rizik.

Pored ovih saveta, korisno je dodati da se uredna i lepo stilizovana odeća i obuća podrazumevaju. Vodite računa da vam ugled ne propadne zbog sitnica. Garderoba mora biti u skladu sa godinama, godišnjim dobom, dobom dana, adekvatna prilici i fizičkim karakteristikama ličnosti. Odeća mora biti u skladu sa kretanjima mode i društvene sredine.

Naravno, koliko je važno ono šta imate na glavi, isto toliko je važno i ono u glavi. Ako se odlučite za šešir, neka ipak, bude u plavoj boji! Za svaki slučaj!

Foto: Tijana Janković