Screen Shot 2016 10 12 at 20.33.13

Strasti i snovi italijanske mode

Otvaranje izložbe Strasti i snovi italijanske mode, na kojoj će biti izložene kreacije slavnih modnih brendova, među kojima su Fere, Gaj Matiolo, Đorđo Armani, Laura Bjađoti, Versaće, Valentino, Fendi, Renato Balestra,… biće održano u utorak, 18. oktobra u 18:30h u Konaku kneginje Ljubice.

Među eksponatima naći će se i Armanijeva haljina koju je nosila Sofija Loren na crvenom tepihu povodom proslave 70. godišnjice filmskog studija Činečita, haljina sestara Fontana koju je nosila Ava Gardner u filmu “Bosonoga kontesa” a zatim je moderniju verziju imala Anita Ekberg u Felinijevom filmu “Dolče vita”, haljina “Skuola di moda Ida Feri” koja je prikazana dok je u izradi, pa se na njoj može videti sam krojački proces, kao i  muški sako “Luka Litriko” koji je delimično završen pa se na njemu vidi sam proces rada, a isti takav model kreirao je Anđelo Litriko za Ričarda Bartona.

Izložba se održavao kao deo XVI izdanja Nedelje italijanskog jezika u svetu, što je događaj koji se organizuje svake godine u oktobru mesecu u cilju promocije italijanskog jezika kao velikog jezika klasične i savremene kulture i njegovih veza sa umetnošću, naukom, kulturom.

Ovogodišnje izdanje je posvećeno italijanskoj kreativnosti i njenim brendovima, a posebno sektorima mode, odeće i dizajna, pod naslovom “Italijanski jezik i kreativnost: brendovi i odeća, moda i dizajn”.

Organizator izložbe je Italijanski institut za kulturu u Beogradu.