natalija 4

Šta ti govore boje: Žuta

I ove nedelje ćemo pričati o bojama i tome šta boja naše odeće govori umesto nas. Sigurno ne razmišljate mnogo o tome dok se oblačite, ali evo nekih tajni koje naša garderoba odaje. Otkrivamo vam tajne žute boje.

Žuta boja je boja Sunca. Zbog te asocijacije na najblistaviju zvezdu, i žuta je sjajna, svetla boja, baš poput osobe koja je nosi. Veoma je upadljiva, tako da onaj ko oblači žuto sigurno neće ostati neprimećen.

Žuta povećava verovatnoću da vas neko uoči i izdvoji iz gomile.

Žuta odeća zrači, pa nije preporučljivo da budete u potpuno žutom odelu, jer će se sagovornici brzo umoriti gledajući u vas. Pažnja će im brzo nestati, a vaš trud da je vratite biće uzaludan.

S druge strane, žuta predstavlja samopouzdanje, tako da je preporučljiva u umerenim količinama. Ako imate neki sastanak na kome vam je bitno da zračite samopouzdanjem, žuti detalji su pun pogodak!

Žuta svakako može slati i neke negativne signale. U njoj možete da izgledate nametljivo. Zato, postoje različite nijanse žute. Upravo jarko žuta predstavlja nametljivost, dok je svetložuta  veoma prijatna za oči i deluje umirujuće na sagovornike. Svakako, svetlije nijanse žute boje uvek su bolji izbor od jarkih, pogotovo ako takvu kombinaciju nosite na posao ili fakultet. Ni saradnicima ni profesorima neće se dopasti ako “šljaštite kao novogodišnja jelka”.

natalija 11

Još jedna bitna činjenica je da žuta boja može označavati ljubomoru. S toga, žuta haljina sigurno nije dobar izbor za prvi sastanak. Niko ne voli ljubomorne devojke.

Žuta svakako ima više pozitivnih aspekata nego negativnih. Ali osnovno pravilo, koje nikad ne treba zaboraviti kad je ova boja u pitanju, je da je ublažite! Uvek  na sebi, pored žute, imajte i  neku drugu boju koja je manje upadljiva, i tako nikada nećete pogrešiti.

Za one koji nisu spremni da eksperimentišu poneki žuti detalj u vidu nakita ili torbe neće biti na odmet i svakako će učiniti da blistaju.

Leto je tek počelo! Imate još vremena da zablistate! Neka vam žuta boja pomogne u tome!

Do sledeće nedelje, i neke druge boje.

model: autorka teksta Natalija Lučić

foto: Nikola Živković