vuna

Srpski, boemski vintidž

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Zbirke narodne nošnje predstavljaju značajan deo svakog naroda, zauzimaju istaknuto mesto u kulturi i tradiciji. Po svojoj slobodnoj proceni, kao deo novije istorije može biti i Sirogojno brend. Kao deo nekadašnje tradicije, danas postaje modni i stilski element prepoznat i u drugim kulturama, kao aktuelni odevni proizvodi.

Kažemo nošnja zato što ona predstavlja obeležje prošlosti, nekada svakodnevna odeća takođe jedna je od glavnih oznaka etničke pripadnosti.

Različite zbirke narodnih nošnji obuhvataju različite periode, a opet svako vreme ima svoje obeležje, pa isto važi i za odeću savremenog trenutka. Karakteristično za odeću iz prošlosti je to da se neki elementi prepliću duži vremenski period, bivaju modifikovani i adaptiranu u savremenom duhu.

Inače, tumačenjem istorije odevanja, uvek se pravila podela na seosku i gradsku nošnju. Zanimljivo kod sirogojno proizvoda je prelaz iz seoskog konteksta u gradski, čak i njegovo markiranje, kao deo određenog stilskog vrednovanja. On je sam po sebi deo vintidža, danas popularnog svetskog trenda.

Seoska nošnja je pretežno bila proizvod domaće, kućne i seoske radinosti. Bili su neophodni poslovi oko gajenja i obrade tekstilnih sirovina, bojenje, pletenje, krojenje, šivenje, ukrašavanje vezom… Iskustvo i umeće prenosilo se sa starijih na mlađe, s kolena na koleno. Tako je gotovo ostalo i danas. Ono što se danas dešava u svetu, a primenjeno je i na proizvoduima sirogojno je spoj novih ideja, minimalne modifikacije i tradicionalnog načina izrade, tj. proizvodnje.

Proizvodi sirogojno, nose naziv po zlatiborskom selu Sirogojno, koje već pet decenija neguje tradiciju ručno radjenih odevnih predmeta od ovčije vune. Inače selo Sirogojno, predstavlja muzej pod otvorenim nebom, dobro očuvanu arhitekturu originalnog seoskog gazdinstva i tradicionalnog načina života, uostalom kao i sirogojno džempera koji nose njegov naziv.

Ovi proizvodi imaju svoje specifičnosti, razlikuje se od svega što postoji na tržistu i time ukazuje na svoju autentičnost. Zadovoljavaju visok standard izrade, materijala i dizajna zbog čega su se i probili na svetsko tržiste, i godinama su deo modnih metropola širom sveta. Dostigli su status kultnog srpskog brenda, sadrže dobru kombinaciju boja i motiva. Upoređuju se sa skandinavskim džemperima čuvenih nordijskih šara. Ručno rađeni džemperi zlatiborskih pletilja, postali su poznati modni brend.

Inače, na svetskim modnim scenama često popularan biva retro izgled. U tom slučaju ovi džemperi bivaju potpuni hit. Odaju utisak starine, tradicije, prirode, romantičnog izgleda… a na domaćoj sceni pre svega prepoznati po zlatiborskim motivima. Taj stil je istovremeno pomalo grub, ali s druge strane i boemski, vintidž koji se može kombinovati na razne načine, svakako je deo današnje urbane nošnje.

Možemo reći da robna marka Sirogojno predstavlja spoj jedinstvenog kulturnog nasleđa i modnih savremenih tendencija. Unikatni dizajn i ručni rad po tradicionalnim zanatima je ono što ga karakteriše ponajviše, i time postaje značajan brend.

foto: freedigitalphotos.net