DSC5971

Nakit KALYS – inspirisan  junakinjama iz narodnih bajki i našom bogatom tradicijom

Juče je u elegantnom ambijentu restorana Maison Boho u Beogradu, predstavljen nakit KALYS.

Kalys je nakit inspirisan junakinjama iz narodnih bajki, našom bogatom tradicijom i lepotom. Ono što ga čini posebnim je činjenica da je izrađen od plemenitih metala i dragog kamenja, korišćenjem najfinije savremene tehnike.

Kalys nakit karakterišu oblici poput pirotske zvezde, dukata, skarabej bubica i slova azbuke, kao neraskidiva veza sa korenima sa Balkana. Dukati su svedeni na jednostavniju, odnosno nežniju i ženstveniju formu, a pirotska zvezda isklesana je od opala ili ručno obojena tehnikom emajla.

Šarenilo skarabej bubica, koje čine posebnu kolekciju, u savršenoj harmoniji je sa bojama fino isečenog kamenja, koje se nalaze i na slovima iz kolekcije Kalys azbuke.

Ornamenti korišćeni kao inspiracija za Kalys nakit imaju veliku veliku simboliku –  tako srce označava ljubav, pirotska zvezda prosperitet, skarabej bubica večnost, a dukati blagostanje.

Takođe, kamenje korišćeno u izradi ovog nakita ima određena svojstva. Malahit pomaže u zarastanju emotivnih rana, lapis lazuli je simbol mudrosti i istine, koji donosi unutrašnji mir, oniks otklanja stress, smaragd je simbol nade i ima smirujuće dejstvo, dok je rubin simbol strasti.

Dizajnerka ovog nakita, Marija Đorđević, završila je  studije juvelirstva i dizajna nakita u Parizu i važi za izuzetnog dizajnera.

Od samog početka, ona uspeva da kreira svoj jedinstveni stil, koji povezuje istok i zapad, šarenilo i jednostavne svedene forme.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Mnogobrojna putovanja na daleke destinacije, dizajnerki od malena omogućavaju dodir sa drugim kulturama i narodima, uz stvaranje subjektivne slike i osećaja prema svemu viđenom i doživljenom. Uz lično doživljena iskustva, ali i uz stalni i neprekidni kontakt sa našom tradicijom i kulturom koju ona sve vreme čuva u sebi, dobijamo zaokruženu priču vezanu za nastanak Kalys nakita, projekat koji Marija pokreće sa svojom sestrom Milenom.

Kalys filozofija je da svaki komad Kalys nakita bude ujedno i jednostavan i jedinstven, tako da pristaje svakoj osobi i za svaku priliku, damama koje žele da sa sobom uvek nose mali vredni deo nase tradicije.

Događaju su prisustvovale i poznate dame: Ana Stanić, Tamara Dragičević, Goga Grubješić, Vjera Mujović, Branislava Antović, Mima Zečević, Jovana Radojičić, Tijana Žunić, Iva Chu …

Nakit Kalys možete pronaći u Kalys Jewelry radnji u Rajićeva Shopping Centru.

 

foto: Jovana Todorović