Glumica Tanja Bošković, član UO Hemofarm Fondacije

Humanost u modi

 

PRODUŽI ŽIVOT. OBOJI U CRVENO. naziv je revije kojom je 2. aprila u Crowne Plazi svečano otvoren 39. Black `n` Easy Fashion Week.

Više od 20 naših istaknutih dizajnera, članova BFW Design Collective-a kreiralo je haljine koje su pistom ponosno prošetale naše poznate javne ličnosti. Ovu reviju koja šalje poruku o humanosti osmislili su Modni studio Click i Hemofarm Fondacija.

Spajajući dve ključne kampanje – PRODUŽI ŽIVOT, posvećenu jačanju svesti o značaju transplantacije i donacije organa koju realizuje kao partner Ministarstva zdravlja, i OBOJI U CRVENO, za prevenciju bolesti srca, Hemofarm fondacija već nekoliko godina insistira da se ova pitanja postave kao teme od najvišeg društvenog i javnog značaja.

„Teže je razbiti predrasude, nego atome, govorio je Ajnštajn. Zato smo mi večeras bili u nekoj vrsti pobune protiv predrasuda i stereotipa koji prate ovu temu –poručila je Sanda Savić, članica UO Fondacije Hemofarm. “Ove haljine svojom bojom simbolično su svakom gledaocu u sali utisnule poruku da biti donor znači najveći stepen svesti o moći svakog od nas da spasi živote drugih. Za mnoge sasvim dovoljno da daju svoj glas za donorstvo”.

Ova humanitarna modna revija osmišljena po uzoru na filantropske akcije na New York Fashion Weeku. „Želimo da poručimo da moda nije samo kreativnost, već i način prenošenja poruka o sebi i svojim životnim izborima“, rekao je  Nenad Radujević, jedan od utemeljivača Beogradske nedelje mode.

Statistički podaci kažu da svakog sata, od kardiovaskularnih bolesti u Srbiji umre 6 osoba, da samo 10 odsto imena na  listi čekanja doživi novi organ, ali najporaznija je statistika koja govori da  Srbija ima samo 3 donora na milion stanovnika. Da bi svi naši sugrađani koji čekaju transplantaciju dobili novi organ, donora treba da bude 10.

Na Black `n` Easy Fashion Week-u Uprava za biomedicinu i Hemofarm Fondacija omogućile su posetiocima revije da potpisivanjem donorskih kartica budu i pravi ambasadori večerašnje poruke PRODUŽI ŽIVOT. OBOJI U CRVENO.