Screen Shot 2018 03 27 at 21.20.08

Za atraktivan izgled životnog prostora nabavite kokedamu

Da li ste ljubitelj minijaturnih biljaka? U slučaju da uživate u zelenilu, koje zahteva malo prostora, ali je u isto vreme zanimljivo i atraktivno, možda bi trebalo da razmislite o tome da svoj životni prostor oplemenite kokedamom.

Gotovo sve zanimljivosti nam stižu iz Japana, pa tako i interesantna kokedama. Neko je rekao da je kokedama „bonsai nastao u žurbi“. U pitanju je poseban stil gajenja biljaka ali van saksije. Koke znači mahovina a dama znači kugla, pa je tako rođena kokedama – kugla od mahovine.

Za pravljenje kokedame u Japanu, koristi se bonsai drvo ali za kokedamu može da se napravi ili kupi bilo koja biljka, zavisi od toga da li želite da je držite unutra ili na terasi. Ako želite da vaša kokedama krasi dnevnu sobu, dobro je izabrati paprat, male sobne palme kao i kaktus. Ipak želite da osvežite terasu i učinite je zanimljivom, čuvarkuća, ruzmarin će biti savršeni izbor za spoljnu kokedamu.

Vaša kugla od mahovine može da stoji na tacni ili da bude zakačena i visi. Ne zahteva puno vremena ako poželite da je napravite. Bitno je da se nabavi dobra mešavina za kuglu, koja se sastoji od gline, peska, treseta. To se sve dobro izmeša i formira se čvrsta lopta. Sa biljke, za koju ste rešili da bude vaša kokedama, se skine višak zemlje sa korena i koren ubaciti u sredinu kugle, lepo oblikovati i kanapom obmotati oko kugle. Mahovina se pokvasi i obmota se oko kugle i trebalo bi da se i ona pričvrsti dok se ne veže za kuglu i počne da raste sama.

Kugla od mahovina zahteva voda, baš poput ostalih biljaka a to može da se reši potapanjem u posudu sa vodom nekoliko minuta ili prskati prskalicom.

Bilo da želite da je držite u kancelariji, dnevnoj sobi, dvorištu ili jednostavno želite nekoga da obradujete, kokedama je veoma originalno biljčica koja će pobrati simpatije gde god da je skembate.