Start

Uspešan 5. Fotomaraton

Subota, 8. jun bila je zaista praznik fotografije i dobrog provoda u Novom Sadu. 5. Fotomaraton je prizvao sunčano vreme tokom čitavog dana, ali i jedan pljusak kako bi doprineo raznovrsnosti i kvalitetu fotografija. Takmičenjem je zvanično završen ovogodišnji foto festival. U narednom periodu očekuje nas žiriranje fotografija i proglašenje pobednika.

Tačno u 12h ispred Pozorišta mladih organizatori su pozdravili učesnike manifestacije i poželeli im uspešan dan. Prve četiri teme na koje su fotografi trebali da odgovore bile su:

 

– Grad u pokretu

– Street fashion

– Ptičja perspektiva 1.

– Interakcija (komunikacija)

 

Sa starta su fotografi krenuli u istraživanje Novog Sada u potrazi za inspiracijom i jedinstvenim kadrovima. U periodu od 12h do 15h učesnici su imali mogućnost da se popnu na toranj Gradske kuće i zabeleže fantastičnu panoramu Novog Sada, odnosno, da odgovore na temu „Ptičja perspektiva“. Nakon toga, od 15h do 16h napravili smo pauzu u restoranu „Lipa“ gde je za sve učesnike bio organizovan ručak. Pre nego što su preuzeli naredna četiri zadatka, uz kafu su fotografi napunili dodatnu energiju u Horus Coffee & Shop gde je tokom čitavog dana bila baza organizatora.

 

U drugom delu takmičenja teme su bile:

– The story behind (priča iza slike)

– Miris ulice

– Ptičja perspektiva 2.

– Kompozicija

Tokom popodneva učesnici su imali pristup na krov zgrade Vlade Vojvodine. Fantastičan pogled na grad, ali i fizički napor koji je zahtevao penjanje do samog vrha bili su dodatna motivacija fotografima da iskoriste ovu jedinstvenu priliku za drugačiji pogled na Novi Sad.

Od 18h fotografi su u bazi orgnizatora predavali fotografije na uvid i time se kvalifikovali za ovogodišnje sjajne nagrade. Kratkotrajan ali snažan pljusak na kraju manifestacije doprineo je kreiranju još jedne zanimljive scenografije grada, a požrtvovani fotografi su, štiteći svoje aparate od kiše jaknama i majicama, ugrabili priliku za nekoliko sjajnih kadrova.

Manifestacija je zvanično zatvorena zdravicom u Horus Coffee & Shop i čestitkama svim fotografima na izdržljivosti i pozitivnoj energiji kojom su doprineli da Fotomaraton bude zabeležen i ove godine kao najbolja fotografska manifestacija u Novom Sadu a i šire.