fbpx
foto:pixabay.com

Tropsko voće na prazničnoj trpezi

Kako bi predstojeći praznici bili posebni, topliji i šareniji, svako od nas će se potruditi da pruži lični pečat u dekorisanju enterijera. Unesite i vi tropsku svežinu na svoju trpezu šarenolikim i zdravim voćem, a pritom ne mislimo na jabuke i banane. Otkrijte o kakvim voćkama je reč.

Šarene i jarke boje su oduvek bile proverena kombinacija za stolom. Ukrasite svoju trpezu za predstojeće praznike jedinstvenim tropskim voćem. Evo nekoliko zanimljivih i ukusnih ideja.

Karambola

Karambola je žućkasto-zeleno voće, koje potiče iz tropskog dela Azije. Ono što je zanimljivo u vezi sa njim jeste njegov izgled, koji podseća na zvezdu. Sočna i blago kisela aroma je idealna za novogodišnje praznike, plus može da posluži kao savršena dekoracija u nekoj lepoj korpi sa orašastim plodovima.

Karambola

Pitaja

Pitaja je poznata još i kao Zmajevo voće i veoma je neobičnog izgleda. Dolazi nam iz Srednje i Južne Amerike. Pitaja je blagog i slatkog ukusa i ima vrlo malo kalorija. Plod ima jarke boje, a samo meso pitaje je bele boje prožeto sitnim crnim semenom. Tako da kada pitaju presečete na pola, dobijate vrlo atraktivnu voćku za stolom.

Pitaja

Fisalis

Iz toplih i suptropskih regija širom sveta, dolazi nam fisalis ili peruanska jagoda. Plod fisalisa liči po teksturi na paradajiz a ukus mu je veoma osvežavajuć uz dašak slatko-kiselog. Gaji se kao ukrasna biljka ali od njega se prave i džemovi i koristi se kao dodatak raznim salatama.

Fisalis

Liči

Na prvi pogled na voće liči, pomislili biste da imate posla sa nekim vanzemaljskim lopticama. Vema zanimljivog oblika, liči ili azijska trešnja sadrži veliku količinu vitamina C i B, kalijuma, magnezijuma, bakra, kalijima i fosfora. Liči ima jajaste plodove, ljuska je crvene boje a meso je belo i veoma ukusno.

Liči

Pored atraktivnog izgleda, ovo tropsko voće ima i sjajne nazive. Sve navedene voćke možete pazariti u našoj zemlji u bolje snabdevenim marketima. Neka vaš sto i vaša nepca osvoje najzanimljivije i najukusnije voćke!