Novi programi u Čukarici

Pored već postojećih, tradicionalnih programa, u Kulturnom centru „Čukarica“ organizuje se nekoliko novih programa. Od septembra, pored programa crtanja i slikanja, glume, klasičnog i džez baleta, densa, informatike, joge i drugih, počeće sa radom i: Tradicionalne zanatske tehnike na tekstilu, Mala škola programiranja i Škola folklora.

Tradicionalne zanatske tehnike na tekstilu su prošireni deo programa slikanja i crtanja. U ovoj radionici polaznici će moći da steknu osnovna znanja o različitim tehnikama ručne izrade i ukrašavanja tekstila: ručno tkanje na vertikalnom razboju, ručno tkanje na horizontalnom razboju, malom razboju za izradu tkanica-konjiću, a poseban kuriozitet je promocija veoma starih tehnika tkanja iz ruke, čvoričanje, izrada filca ili pusta i tkanja pomoću pločica. Upoznaće se sa različitim tehnikama štrikanja, heklanja, veza, zatim osnovama krojenja i šivenja.

Ideja proširenog programa je da se polaznici (deca iznad 10 godina i odrasli) obuče da rade u različitim tehnikama, a da pritom nadgrade znanje ili nauče nešto novo o likovnim i primenjenim elementima, o našoj i tradiciji nomadskih naroda.

Mala škola programiranja namenjena je deci , uzrasta od 10 do 15 godina, koja žele da razvijaju programersku logiku i sistematičan princip pristupa rešavanja problema kako u programiranju tako i uopšte u životu. Na početnom kursu polaznici će se na zabavan, i osnovcima prilagođen način, upoznati sa tehnologijom izrade veb sajtova kako bi po završetku kursa bili sposobni da sami naprave veb sajt po svojoj želji koristeći znanje stečeno na ovom kursu.

Po završenom osnovnom kursu, koji traje tri meseca, deca mogu nastaviti sa pohađanjem srednjeg i naprednog kursa programiranja.
U cilju očuvanja narodnog stvaralaštva i tradicije, Kulturni centar „Čukarica“ i KUD „Izvor“ pokreću besplatnu Školu folklora za decu i mlade, uzrasta od 7 do 18 god.

Škola folklora je osmišljena tako da mladi upoznavajući narodne igre, upoznaju kulturu i običaje svog, ali i drugih naroda. Na taj način se razvija poštovanje prema tradicionalnim vrednostima svoga naroda, što sa druge strane doprinosi tolerantni i otvoreni prema tuđim kulturama i običajima.