kuca od neverovatnih sest kvadrata 854

Kuća od neverovatnih šest kvadrata

Minijaturne kuće

Minijaturne kuće na sprat, od samo šest kvadrata, su tako vešto i simpatično dizajnirane da na izuzetno malom prostoru pružaju komfor pravog doma…

Svako želi da ima svoj dom, svoje utočište. Ozidati sebi kuću je veliki izazov. Međutim, sada postoji jednostavno rešenje. Američka kompanija Tumbleweed Tiny House Company u svojoj ponudi ima takozvane XS kuće čija kvadratura može da bude svega šest metara kvadratnih. Njihov dizajner, Džej Šafer, je uspeo vešto da kreira ove ljupke kućice, kako bi na veoma malom prosturu smesti funkcionalnu kuhinju, dnevnu sobu, kupatilo i spavaću sobu.

Svoju mini kuću novi vlasnici mogu sami da sastave i da na taj način uštede na novcu. Ukoliko im čekić ne leži dobro u ruci, novi dom mogu da dobiju i po sistemu ključ u ruke. Ako se odluče da budu sami svoji majstori, za jednu šestokvadratnu XS kuću morali bi da izdvoje 16, 000 dolara, a za gotovu 38, 997 dolara.

Zbog svojih dimenzija ovakav dom je idealan za kuću na točkovima, odnosno može da bude savršena vikendica. Kompanija Tiny House Company je napravila zanimljiva dizajnerska rešenja malih kuća za najrazličitije namene, kao što su: kancelarija, studio, kuća za goste, koliba…

Džej Šafer i sam već dugo živi u malim kućama. Do sada je promenio tri modela. Ono što ga je inspirisalo da dizjanira ovako male stambene jedinice je želja da uštedi na vremenu koje potrebno za održavanje životnog prostora, kao i da smanji potrošnju energije.

lusby inside

Za sve ljubitelje putovanja, kao i one koji vole da budu ušukani i da imaju mali kutak samo za sebe, mini kuće su moguć izbor.

foto: Jack Journey (copyright Tumbleweed Tiny House Company 2008)