ID 10095675

Dosada podstiče kreativnost

Dosada će vas možda u jednom trenutku smoriti ali vas neće ubiti. Dosada ima i svoje pozitivne efekte – podstiče kreativnost u nama!

Ko bi rekao da je dosađivanje ponekad dobra i korisna stvar!

Naše bake su govorile da osobe koje se često dosađuju, zovu đavola da im pravi društvo.

Nauka kaže da je dosađivanje poželjno jer podstiče kreativnost i dobre ideje.

Istraživanja koja su sprovedena u Velikoj Britaniji, pokazala su da dangubljenje može biti dobro za pojedince. U momentima kada dozvolimo našem umu da leprša i isključi se od obaveza, dopuštamo priliv zanimljivih ideja, koje bismo mogli da upotrebimo za korisne projekte, događaje, učenje ili beleške.

Vođa ovog zanimljivog eksperimenta ističe da je današnja opsesija pamtnim uređajima „opasna“ po dosađivanja, jer nemamo vremena da pustimo mozak na miru, da pretura ko koferu skrivenih ideja i kreativnosti. Zaokupljenost društvenim mrežama nam ne daje prostora za razvijenje sopstvene kreativnosti.

Korisno je spojiti čitanje i dosađivanje. Kada je pojedincu dosadno, potrebno je da se lati knjige, jer ona ne opterećuje i ne zahteva veću koncentraciju poput pisanja. Prilikom čitanja, prizivamo maštu i sanjarimo o velikim delima.

Pronalažanje pravog balasna je izuzetna veština. Možda previše dosade na kraju, može biti destruktivno po osobu ali malo dosade je i te kako poželjno i korisno.

foto:freedigitalphotos.net