Screen Shot 2016 05 24 at 13.07.54

Budućnost donosi zelene krovove

 

Poslednjih nekoliko godina pozidanje novih zgrada i uticaj istih na životnu sredinu, postavlja važno pitanje: kako zaštiti životnu sredinu na najefikasniji način? Idealno rešenje za ovaj savremeni problem jesu zeleni krovovi

Obnovljiva energija, zaštita, udobnost, svežina leti i toplota zima, samo su neke od prednosti koje se dobijaju postavljanjem zelenih krovova u urbano okruženje.

Prošle godine je usvojen zakon u Francuskoj, prema kojem sve novosagrađene zgrade u urbanijim zonama moraju da budu pokrivene solarnim panelima ili biljkama.

Zeleni krovovi su savršeno rešenje za sve veći problem prenaseljenosti, jer funkcionišu kao izolacija koja je pripomaže da se smanji energija za grejanje zgrade u zimskom periodu i hlađenje iste tokom lenjih meseci.

Postavljanjem zelenih krovova, dobija se niz prednosti: biljke sakupljaju kišnicu i zadržavaju vodu, zeleni krovovi su idealan dom za ptice, umanjuje se zagađenje i ublažavaju se različiti nivoi buke koji negativno utiču na zdravlje, otporni su na požare.

Zeleni krovovi postaju sve zastupljeniji u Evropi pa se tako često u Austriji i Nemačkoj mogu videti. Pored Francuske, i kanadski grad Toronto je pre sedam godina usvojio zakon o zelenim krovovima na svim stambenim i industrijskim zgradama.

Voleli bismo da vidimo primenu ovog rešenja i u našim gradovima, koji iz godine u godinu primaju veliki broj novopridošlica u novoizgrađene stambene objekte.

Foto: YouTube screenshot