grejanje na nostalgiju 523

Grejanje na nostalgiju

Ugrejte se toplim mislima

Ako želite da se ugrejete dok čekate prevoz na stanici, ili pokušavate da vam bude toplo u domu a da ipak uštedite na računima, evo jednog zanimljivog, besplatnog rešenja – ugrejte se nostalgičnim mislima…

Tople čizme i rukavice ponekad nas ne štite dovoljno od “ugriza” hladnog, zimskog vazduha. Zato su dobrovoljci sa univerziteta u Kini i Holandiji učestvovali u ustraživanju koje je iznedrilo novi način grejanja u zimskim danima.

Naučnici su zaključili da ćemo se najbolje utopliti ako se “ogrnemo” nostalgičnim mislima.

Vuneni džemperi, dobra cirkulacija, jaka hrana, ali i naša sećanja pomažu nam da pobedimo hladnoću.

Novi način grejanja možemo da posmatramo poput reciklaže naše prošlosti. Sećanja na prošle dane, lepe uspomene, dobro će nas ugrejati, tvrde naučnici. Kako je to moguće da se grejemo na nostalgiju?

Nostalgična muzika i setna sećanja menjaju naš subjektivni osećaj temperature i povećavaju toleranciju na hladnoću. Učesnici u pomenutom istraživanju su to i potvrdili. Pa, pokušajte i vi!

Pripremite nostalgične numere na svom MP3 plejeru i zakoračite hrabrije snežnim stazama.

O pozitivnom uticaju nostalgije na naš organizam, već je bilo reči, a naučnici smatraju da bi je trebalo i dalje istraživati kako bismo otkrili i još neku njenu potencijlanu, blagotvornu osobinu.

foto:publicdomainpictures.net