zvrljajuci otkrivas sebe
zvrljajuci otkrivas sebe

Žvrljajući otkrivaš sebe

Šta tvoja šara govori o tebi

Žvrljotine nam mogu reći dosta o nama, ukoliko znamo kako da ih posmatramo. Da bi ste otkrili koju poruku ostavljate o sebi žvrljajući, otvorite svoje sveske, notese, blokčiće i knjige. Potražite stranice po kojima ste nekom prilikom šarali i pronađite značenje svog stila.

Žvrljamo obično dok razgovaramo telefonom, slušamo predavanje ili kada smo na sastanku. Sve šare nastaju u trenucima kada smo odsutni. Nerazmišljajući nižemo raznorazne oblike olovkom koja kao da piše sama. Zbog toga su ti crteži pokazatelji naše podsvesti i kao takvi govore dosta o nama. Njima odajemo svoju ličnost, misli i osećanja. Ove male znakove naših odsutnih misli, možemo da analiziramo poput Frojdovih lapsusa i govora tela.

Žvrljotine mogu biti raznorazni oblici, teksture, crteži ili šare. Sve što napravimo u momentima kad nam misli lutaju. One mogu biti suptilne i jedva primetne ili čak toliko intezivne da smo i papir probušili pritiskajući. Svi ovi oblici, njihova količina i intenzitet, kao i mesto na papiru, imaju svoje značenje i tumačenje.

Šare o svojim autorima mogu reći kakav je njihov temperament, o čemu razmišljaju, kakv im je životni stil, raspoloženje i koji su im talenti. Osmoro ljudi može nacrtati isti motiv, ali je način na koji su ga prikazali ono što priča o njima.

Oblici

Linije prikazuju suprotne strane naše prirode: mušku i žensku, umnu i fizičku, volju i emociju. Osobe koje crtaju prave linije obično imaju jaku volju, samokontrolu i vole činjenice. Dok oni koji vole zaobljene oblike spadaju u fleksibilnije, maštovite i emotivinje ljude.
Krugovi, kvadrati i trouglovi pokazuju potrebe i motivaciju.

Emotivci, koji žele harmoniju i ljubav, za svoje šare imaju kružne, zaobljene oblike, a to su najčešće: krugovi, spirale, sunce, srce, cveće, oči, šolje, baloni, lica, usne, prstenje, male životinje, cipele, satovi, paperjasti oblaci, zaobljeno drveće, brda, voće talasi i bazeni…

Realisti i praktični tipovi osoba crtaju više kvadratne oblike i ravne površine kao i simbole materijalnog sveta, kao što su: kocke, kuće, vrata, prozori, ograde, merdevine, stepenice, stolove, stolice, šahovske table, knjige, tvrđave, kule, novac, brojeve i znakove interpukcije…

Odlučne osobe kojima je potrebnan ventil za njihovu umnu i fizičku energiju, biraju oblike sa oštrim vrhovima i muške simbole, kao što su: zvezde, strele, cik-cak, koplja, dijamanti, krune, avioni, vozovi, oružje, čiča gliše, svetionici, pikado, jelka, planine, ptice, munje i zmajevi…

Veličina i prostor

Sam oblik predstavlja crtača, dok prostor na papiru oko njega, predstavlja spoljni svet. Veličina i prostor predstavljaju životni stil i ravnotežu. Crtež može da se sastoji od nekoliko motiva koji predstavljaju različite aspekte života. Ukoliko je samo jedna šara u pitanju, onda je bitno da sagledamo koliko je velika i koliko mesta zauzima.

Veliki oblik govori da osoba društvena, da ima samopouzdanja i ispunjen život. Mali crtež ukazuje na to da je ličnost više posmatrač nego učesnik, da voli da ima svoj prostor i miran život. Ujednačenost šare i prostora govori o zrelosti, jasnom razmišljanju i dobroj organizaciji.

Pozicija na strani

Pozicija figure na stranici takođe ima svoj smisao. Crteži na vrhu su povezani sa snovima i željama. U dnu stranice su brige za sigurnost i materijalno. Ako su na levoj strani papira, odnose se na budućnost i spoljašnji svet. Ako su na desnoj, onda pričaju o prošlosti i porodici.

Stilovi i pokreti

Pokreti olovkom otkrivaju temperament, dinamičnost i trenutno stanje.

Kratkim, blagim pokretima crtaju osobe koje su osetljive i neodlučne. Duže i intenzivnije pokrete povlače oni koji su odlučniji. Snažno pritiskanje olovkom i precrtavanje iznova i iznova, je žvrljotina opsesivnog, frustriranog i zabrinutog autora.

Boja

Tamne boje i duboke senke označavaju ozbiljna razmišljanja i depresiju. Bledunjave nijanse otkrivaju potištenost, dok jarke boje predstavljaju živost i veselost.

Žvrljotine su poput snova. Možemo ih tumačiti na različite načine. One imaju svoj smisao, iako nam se čini da je to samo besmisleno šaranje. Sada ih možete posmatrati na sasvim drugačiji način. Otkrijte nešto o sebi i svojim prijateljima zabavljajući se njihovim tumačenjima.

Foto: Tijana Janković