fbpx

Žena jede kamen

Uteha u “grickanju kamenčića”

Skupljanje kamenčića za nekog je hobi i razonoda, a za Terezu Vajdener to je način da prikupi svoje omiljene “grickalice”, prenosi britanski Metro…

Svoju tugu i neraspoloženje Tereza Vajdener leči u kamenčićima. Ona voli da ih jede, jer, kako kaže za britanski Metro, to je čini da se oseća bolje. Do sada je pojela 1, 360 kilograma kamenja.

Poremećaj u ishrani, a koji je nejčešće uslovljen nekim psihološkim problemom poznat je pod nazivom “pika”. Oni koji pate od ovog poremećaja jedu nejestive materije.

Poznato je da deca, u jednom trenutku tokom odrastanja, mogu da jedu kredu ili malter. U ovaj neobičan “pika” jelovnik, pored pomenutog, ulaze i sunđer, deterdžent, benzin, kosa, pa i grickanje noktiju.

Od pika poremećaja najčešće pate mala deca i odrasle ženske osobe. Postoje različite varijacije ovog poremećaja u ishrani, koje mogu biti uslovljene navikom, nedostatkom gvožđa, ili hemijskim disbalansom u organizmu, ali čak i kulturom.

Čest uzročnik su i stresne situacije koje kod osobe bude apetit za nejestivim materijama, kao što je to slučaj sa gospođom Vajdener i kamenčićima.