liligar
liligar

Upoznajte Liligara

Novo biće u životinjskom carstvu

U ruskom gradu Novosibirsku, u zoološkom vrtu, rođena je prva beba hibrid, jedinstvena u životinjskom svetu. Ime joj je Kiara, i nastala je ukrštanjem majke ligra (mešanac lava i tigrice) i oca, afričkog lava. Nazvali su je liligar, potpuno nova vrsta u božijoj bašti…

Hibridne životinje poput ligra i tigona, poznate su stotinama godina. Prvi zapisi o postojanju ovih čudnih životinja datiraju iz sedamnaestog veka.  U veštačkim uslovima dolazilo je do mešanja životinjskih vrsta koje su bile pogodne za ukrštanje gena. Ime su dobili kovanicom izvornih imena, Panthera lion i Panthera tigris, odnosno lav, plus tigar, jednako je ligar!

Ligrovi i tigoni (mešanci tigra i lavice) privlače mnogo pažnje, jer često po izgledu i nemaju mnogo zajedničkog sa svojim precima. Ogromni su i smatra se da je njihovo održanje u prirodnim uslovima skoro nemoguće.

Mužjaci hibrida su neplodni, nepodobni za dalju reprodukciju. Moguće je pariti ženke hibrida sa lavom ili tigrom. Tako je rođena malena Kiara u ruskom zoološkom vrtu. Hibrid hibrida, nazvan je liligar, jer joj je otac lav, a majka ligar. Ona je prvi i jedini primerak ovog ukrštanja. Zbog nedostatka mleka, majka ligar nije u mogućnosti da je doji, te je njena surogat majka obična domaća mačka.

Do sada svet je mogao da se divi Herkulesu, najvećoj mački na svetu. Reč je o ligru, teškom preko 400 kg. Svi radoznali ljubitelji mačaka, jedinstvenu Kiaru mogu videti početkom oktobra, čim malo ojača. Hibridi brzo rastu i dostižu rekordne težine. Smatra se da im je prosečan životni vek oko dvadeset godina.

„Asocijacija zoo vrtova” ne dozvoljava namerno ekperimentisanje odnosno, ukrštanje gena ovih velikih mačaka. Pojedini zoološki vrtovi, pravdaju se da je teško kontrolisati ponašanje životinja u neprirodnom okruženju, te se bebe hibrida rađaju sa vremena na vreme.

Slučajno ili namerno, nove vrste su nastale. One će zasigurno povećati posećenost zoološkim vrtovima!

Ilustracija: Wiki