Screen Shot 2015 11 03 at 19.30.38

Rainwork: poruke koje se pojavljuju posle kiše

Ne postoji pojedinac na ovome svetu, koji se ne bi oduševio motivacionim porukama, posebno kada usledi red kiše i red sunca. Da kiša nije tako strašna i dosadna, uverio nas je umetnik iz Sijetla, koji svojim kreacijama ulepšava kišne dane svim stanovnicima ovog američkog grada. Otkrijte o čemu je reč.

Kiša neprestano pada, autobus nikako da se pojavi iza ugla, namrgođeni građani gacaju po barama, da li postoji nešto zabavno tokom kišnih dana?

Da! To su zabavne poruke, koje se pojavljuju na asfaltu, posle kiše!

Rainwork („Kišna dela“) su pozitivne poruke i crteži, koji se pojavljuju kada padne prva kiša, tačnije, kada se nakvasi beton, preko kojeg je nacrtan određeni mural ili poruka.

Rainwork nastaje kada se sa posebnom vrstom spreja (superhidrofobični premaz) ispiše poruka ili nacrta mural po betonu, koji postane vidljiv nakon kiše. Ovaj sprej je u potpunosti netoksičan, biorazgradiv i ekološki bezbedan. Rainwork u proseku traje od dva pa do četiri meseca a nekada i do godinu dana. Dugovečnost murala, oslikanog sa rainwork tehnikom, zavisi od vrste betona, koliko je trasa prohodna i od vremenskih uslova.

Rainwork crtež ili poruka su najviše uočljivije prvih nedelja. Ono što je bitno, jeste da ovi crteži nisu klizavi i da građani mirne duše i noge mogu da pređu preko istih.

Glavni pronalazač ove rainwork tehnike jeste umetnik Peregrin Čurč iz Sijetla. On širom grada ostavlja zanimljive poruke, za koje smatra da građanima uveseljavaju kišne dane.

Opšte poznata stvar je da je Sijetl poznat kao „kišni grad“ jer u proseku ima sto pedeset i pet kišnih dana.

Nama se ideja ovog mladog umetnika veoma dopala.

Šta vi kažete?

foto: YouTube screenshot