Screen shot 2013 05 28 at 23.27.40

Tajne čuvaju geoglifi!

Pripremila Janja Rešćanski

Naskanske slike na zemlji

Kada je čovek prvi put preleteo avionom  iznad peruanskih „pampi“, video je čaroban prizor! Na sunčanom danu jasno se vide kilometarske slike čudnih prikaza životinja, ptica, paukova, majmuna i astronauta koje kao da izranjaju iz suvog, crvenog tla. Od tada pa sve  do danas ovi „geoglifi“ su pravo blago arheologije i čudo u istoriji umetnosti. Ko ih je i zbog čega napravio u najsurovijoj oblasti na svetu, jer su one samo vidljive sa nebeskih visina?!

Visoravni zvane „pampe“ protežu se od Anda do južnog Perua i predstavljaju  najsuvlji predeo na planeti. Po ovim kamenim pustinjama, predela zvanom Naska,  ne pada kiša i po osam godina, a daška vetra skoro da nikada i nema. Pustinja je prekrivena ugljenisanim vulkanskim kamenjem veličine šake. Ispod ovog crnog kamenja nalazi se sloj svetlijeg kamena. Zemlje i peska nigde nema, samo goli kamen.

Kažu da se iz vazduha najbolje vidi kontrast svetlog i tamnog kamenja sa tla.  Na površini od 500 kvadratnih kilometara Naska pustinje nepoznati drevni umetnici uklonili su vulkanske stene u dužini od 1300 kilometara.

Antropolozi su iz vazduha snimali ove čudne slike koje su „ugravirane“ u kameno tle pustinje. Vrlo jasne, pravilne linije formiraju kompleksne prikaze. Neke su široke po  nekoliko centimetara, a ima i onih džinovskih, dugih i po stotinu metara. Do sada je otkriveno oko trista slika. Među njima dominiraju one geometrijske, slike krugova, spirala, trouglova, cik-cak linija… Oko sedamdeset geoglifa ima  biomorfni izgled. Tako su vrlo verno predstavljeni majmun, pauk, kondor, kit, zmija, pas, gušter, cvet i jedan od najmisterioznijih prikaza čovekolikog bića nazvanog „astronaut“ (čovek u čizmama i sa kacigom na glavi!). Pre nekoliko godina otkriveno je još manjih slika po obodima brda, koje su vidljive samo pod određenim uglovima.

Ovde nije reč o modernom umetničkom izrazu niti savremenom pejzažnom dizajnu. Reč je o slikama starim više od hiljadu godina. Savremena nauka pokušava da odredi tačan datum nastanka ovog remek-dela. Najnoviji rezultati radio-karbonskih testova algi pronađenim na vulkanskom kamenju sa ovog prostora, govore nam da su linije sigurno iscrtavane pre četiri hiljade godina.

Smatra se da je za „oslikavanje“ ovako škrtog tla bilo potrebno  oko dvadeset hiljada radnika, koji bi za pedeset godina uspešno uspeli da završe geoglife. Nema dokaza da je tako brojna populacija ikad živela u ovim surovim uslovima, jer nisu postojali nikakvi resursi koji bi im obezbedili opstanak.

Mnogo arheologa se utrkuje ko će dati logičnije i potpunije objašnjene ovog fenomena. Uvek se sve završi na hipotezama, koje se lako vremenom obore.  Neki smatraju da je ovde reč o astronomskoj knjizi, odnosno atlasu zvezda, onako kako ih je video drevni čovek. Neki misle da su ove slike piste za među-galaktičke putnike, njihov orjentir i odmaralište.

Astronomi su nedavno utvrdili da se Naska linije poklapaju sa kretanjem Sunca. Zvezdani sistem Plejade je takođe uočen u ovim džinovskim crtežima, ali ne postoji dovoljno naučnih činjenica koje bi doslovno objasnile razlog njihovog postojanja.

Nauka nema jasne odgovore iako se svojski trudi svim raspoloživim savremenim saznanjima i tehničkim pomagalima da odgonetne misteriju. Kažu da odgovor treba tražiti i tamo gde naša čula teško dopiru. Nekada nam oči, uši i razum smetaju da dođemo do saznanja…

„Nacionalna geografija“ najavila je emitovanje serijala posvećenom ovom fenomenu i kako tvrde uspeli su da dešifruju o čemu je zapravo reč.

 foto: youtube screenshot