Screen Shot 2018 07 10 at 22.09.52

Botanička bašta u Berlinu: čarobna i zelena

Vreme je planiranja, pakovanja i putovanja. Svi avanturisti, koji su željni da vide neka nova mesta, uslikaju nove predele, upoznaju nova lica, idealna city break destinacija na nekoliko dana može da bude predivni Berlin. A u njemu jedna od najlepših botaničkih bašta na svetu.

Botanička bašta je osnovana daleke 1879. godine kao Kraljevski botanički muzej, koja obuhvata svaki segment botanike.

Ogromni vrtovi, bujna vegetacija, obilje zelenila, kao da ste zakoračili u bajku sa mogućnošću da spazite nekog jednoroga, osetiće svako ko nogom kroči u jednu od najvećih i najlepših botaničkih bašti na svetu – berlinska botanička bašta.

Predivni vrtovi, šesnaest staklenika, pejzaži od kojih zastaje dah, vodopadi, drveće bambusa koje mazi oblake, tephih od orhideja i ostalih cvetova pored nogu posetilaca, predivni kaktusi različitih veličina, sve ovo živi u botaničkoj bašti. Potrebno je imati u vidu da je ovo staništa mnogih biljaka kojima je opstanak u prirodi, van botaničke bašta ugrožen.

Posetioci imaju prilike da pređu preko mosta od bambusa koji ih vodi direktno u egzotični raj za biljke. Botanička biljka je dom za oko 22. 000 biljne vrste i zaposleni ističu da nema šanse da jednom posetom obiđete sve. Dakle, potrebno je dođi više puta i uživati svim svojim čulima jer svakim narednim dolaskom se otkrije nova biljna vrsta, skriveni vrt ili neki tajni tunel.

Veliki Paviljon svakako vredi posetiti i uslikati jer je visok 20 metara i predstavlja najveći staklenik na čitavom svetu.

Džinovski vodeni ljiljani, biljke mesožderke i malo groblje je nešto što se preporučuje svim gostima, koji reše da provedu prijatno podne u rajskoj bašti. Posetioci mogu da vide i sarkofag Fridriha Althofa, univerzitetskog učitelja. Ovaj sarkofag je uočljiv jer se sastoji od neobične ženske figure, koja predstavlja nauku koja je u žalosti.

Botanička bašta je za posetioce otvorena svakog radnog dana od 09.00-20.00h. Dnevna karta za odrasle staje 6 evra a porodična dnevna karta iznosi 12 evra.