romanticna venecija
romanticna venecija

Romantična Venecija

Bal pod maskama

Venecija ili najpoznatiji grad na vodi oduvek je svojom osobenošću i znamenitošću privlačila brojne goste iz celog sveta. Njene ulice zamenjuju brojni kanali, a umesto automobila, glavni prevoz jesu gondole. Venecija je još poznata i kao „Kraljica Jadranskog mora”…

U slučaju da se opredelite da posetite ovaj predivan plutajući grad, možemo sa sugurnošču da kažemo da ste izabrali pravi momenat, jer se upravo od 26. februara do 8. marta održava čuveni Venecijanski karneval. Venecija tada postaje pravi centar zabave, prodavnice se prepune kostima i raznobojnih svečanih maskih, za svakog turistu će se sigurno naći po nešto. Izaberite idealnu masku za sebe i vratite se u srednjovekovnu Veneciju u kojoj su se ljudi provodili na balovima pod maskama. Mnogi poznati umetnici su upravo u Veneciji tražili i nailazili na inspiraciju za svoje dela, a svi znamo da je najpoznatiji Venecijanac bio Đakomo Kazanova, poznatiji kao senzualni ljubavnik i srcelomac žena. Venecijanski karneval se organizovao još u dalekoj renesansi, a u tadašnje vreme je obilovao bahanalijama, kockanjem.. Sada, karneval je više porodični događaj koji i dalje drži do tradicije balske atmosfere, igre, zabave, pozorišnih predstava, sve ono što jedan karnevel čini veličanstvenim. Posebno u vreme karnevala se mogu videti ljudu različite kulture koji dolaze zbog istog cilja – da osete čari srednjovekovne Venecije.

maj%20087

I dok uživate u čarima festivala, ovu lepoticu na vodi možete da obiđete peške i uživate u razgledanju istorijskih znamenitosti.

Obavezno posetite:

Trg Svetog Marka

Predstavlja glavni gradski trg u Veneciji i obavezno stajalište turista za slikanje. Golubovi će vas obletati sa svih strana a ujedno će vas trgovci saletati da kupite kesu žita da nahranite golubove koji kada polete u velikom broju, imate osećaj da letite zajedno sa njima. Najpoznatija građevina na trgu je bazilika Svetog Marka, koja predstavlja zaštitnika grada. Bazilika potiče iz 9. veka i zbog svog raskošnog dizajna i pozlaćenih mozaika, predstavlja najomiljeniju i najposećeniju crkvu.

Duždeva palata

Predstavlja gotičku palatu koja je bila sedište vojvoda i vlade Mletačke Republike. Duždeva palata se gradila od 1309. do 1424. godine i danas se ona ubraja u obaveznu stancicu stajališta turista.

Santa Maria Della Salute

Predivna crkva koja opčinjava svojom pojavom kako spolja tako i unutra, sa velikim i veličanstvenim kupolama tako da u slučaju da imate vremena, obavezno obiđite i uverite se u lepotu njene unutrašnjosti. Ulaz u crkvu je besplatan, a naš pisac Laza Kostić je napisa pesmu „Santa Maria Della Salute”.

Most uzdaha

Još jedan od mnogbrojnih mostova u Veneciji (prema podacima bi trebalo da ih ima preko 400), a prema legendi, ovaj most je dobio ime po uzdasima zaljubljenih koji su se ljubili po zalasku sunca. Most uzdaha je sagrađen u 17. veku, a bio je mesto preko kojeg su zatvorenici prelazili i išli na pogubljenje i uzdisali za poslednji pogled na slobodu.

Probajte:

Vožnju gondolom

Znate kako kažu, doći u Veneciju, a ne provozati se romantičnom gondolom je isto kao da niste ni bili u gradu na vodi. Kako smo vas naučili da se cenkate u arapskim državama tako nije ni za odmet da se cenkate i za cenu vožnje gondolom, jer su zaiste skupe, a savet je da nikada „ne zaustavljate” gondolijera na samom trgu, jer odatle vožnja košta kao sam đavo.

maj%20108

Italijanske sladolede i kolače

Naravno, topla preporuka je da takođe ove slatke užitke sebi obezbedite daleko od centra, jer su u centru u glavnom paprene cene, pa čak i za sladoled. Primera radi, najobičnija kafa u centru grada košta 10 evra, a za mnogo manje pare ćete uživati u ovom napitku i u vrhunskom i najboljem sladoledu na svetu, ako se udaljite iz jezgra grada.

[box]Info

aranžman za Veneciju u periodu održavanja karnevala može da se nađe za 129 evra po osobi, a obuhvata prevoz autobusom, 2 noćenja sa doručkom u hotelu sa tri zvezdice. Ova avantura traje pet dana.[/box]

Foto: Marija Dameski