poslednji džin

Umro je i poslednji džin

Galapagos u žalosti zbog Džordža!

Pripremila Janja Rešćanski

Živeo je sporo. Potpuno sam. Nije voleo društvo. Neki smatraju da je bio nastran, čudan, ali i vrlo pitom. Umro je kao starac, od stotinu „leta”. Za sobom nije ostavio potomstvo. Za njim žale svi. Bio je ponos Galapagosa. Širom sveta poznat kao „Usamljeni Džordž”- jedinstvena kornjača…

Svet se danas oprostio od poslednje, najveće kornjače na svetu. Veterinari još uvek pokušavaju da odgonetnu zbog čega je uginuo „Usamljeni Džordž”. Iako je bio stogodišnjak, naučnici smatraju da je mogao da živi još jedan vek. Bio je poslednji primerak podvrste gigantske slonovske kornjača sa ostrva La Pinta.

Nikada nije pokazivao seksualnu zainteresovanost za kornjače. Nikada se nije pario i nema potomstvo, barem tako tvrde oni koji su živeli u njegovom okruženju. Jedan od lokalnih šaljivdžija je pričao kako mu je dovodio i lokalnu „lepoticu” da proveri njegovu muškost, ali bezuspešno. Džordž bi samo okrenuo glavu na drugu stranu i lagano odšetao. Nije želeo da se pari sa drugim vrstama kornjača, te je izabrao da doživotno bude samac.

Bio je i ostao simbol Galapagosa, ujedno i simbol pokreta za očuvanje džinovskih kornjača. O njemu su ispredane legende, snimani su filmovi, opevan je i u pesmama… Za njim složno žale svi ljubitelji prirode: biolozi, zoolozi,  stanovnici ostrva, turisti… i verovatno po koja usamljena kornjača, koju je bezdušno odbio!

Foto: Wiki